Sára, Márió
2 °C
6 °C

Nem lesz sztrájk Ferihegyen

2006.02.08. 14:29
Szerda hajnalban a Budapest Airport menedzsmentje és a ferihegyi repülőtér öt reprezentatív szakszervezete jelentős megállapodásra jutott a társaság bérfejlesztéséről és átszervezéséről. A kollektív szerződés 2008 szeptember 11-ig hatályos.
A több hétig tartó formális és informális megbeszéléseket követően, a Budapest Airport menedzsmentje és a ferihegyi repülőtér öt reprezentatív szakszervezete megegyezett a bérek és juttatások emeléséről, valamint megállapodott egy új, teljesítmény- illetve kiszervezési prémiumról - tájékoztatta a repülőtér vezetése az Indexet. A megállapodás kialakította a vállalat átalakításának kereteit is, melynek jegyében történik majd a létszámcsökkentés, illetve a társaság egyes üzletrészeinek értékesítése. Az átszervezést a Budapest Airport az önkéntes alapú kilépést lehetővé tevő kompenzációs csomaggal, a szakszervezetek pedig egy hároméves sztrájk-moratóriummal támogatják.

A megállapodást öt szakszervezet írta alá: RMGSZ, Fortisz, RFDFSZ, JESZ és a RÜDSZ. Az LDFSZ, amely az üzemanyag-kiszolgálási üzletág alkalmazottait, illetve a földi kiszolgálás dolgozóinak egy kis részét képviseli, nem írta alá a megállapodást.

A Budapest Airport vezetése vállalta, hogy a létszámleépítést "humánusan, együttérzően" valósítja meg. Ennek érdekében nem lesz kötelező érvényű elbocsátás 2006. június 30-ig; miközben a vezetés számos önkéntes kilépési lehetőséget ajánl fel.

A megállapodás meghatározza a földi kiszolgálás, a minibusz, az üzemanyag, a takarítás és a parkoló szolgáltatások értékesítésének folyamatait, illetve a járműkarbantartás esetleges jövőbeni kiszervezését. Egyik kiszervezés esetében sem született még végleges döntés. A megállapodás szerint ugyanakkor, a későbbiekben kiszervezendő vagy értékesítendő üzletágak alkalmazottaira továbbra is vonatkozik a 2008. szeptember 11-ig hatályban lévő Kollektív szerződés.