Ágnes
-1 °C
2 °C

Leállt a forgalom Ferihegyen

2005.09.05. 13:15
Leállt a forgalom a Ferihegyi repülőtér 2B és 1-es terminálján a szakszervezetek két órás sztrájkja miatt. Az munkabeszüntetés 15 járatot érint, feltehetően a nap folyamán több járat is késik.
Kétórás figyelmeztető sztrájkot hirdetett a Ferihegyen a Budapest Airport öt szakszervezetét tömörítő sztrájkbizottsága. A sztrájk 15 járatot érint, szükség esetén az utasoknak ételt, italt, illetve orvosi ellátást biztosítanak.

A szakszervezetek még a múlt héten alakították meg a sztrájkbizottságot. Azért döntöttek a munkabeszüntetés mellett, mert tájékoztatásuk szerint a tulajdonos a hét végén megszakította a tárgyalásokat. A sztrájkbizottság a menedzsmenttel folytatott eddigi tárgyalásokat - a munkáltatóval ellentétben - eredménytelennek tartja. A Budapest Airport kommunikációs igazgatója azonban úgy tájékoztatta az Indexet, hogy megegyezésre törekednek, és hogy hamarosan megállapodnak a szakszervezetekkel.

Torlódás

A szakszervezetek követelései között szerepel, hogy a tulajdonos biztosítsa a jogszerű és biztonságos működéshez szükséges létszámot és adja ki a torlódó szabadságokat. Szerintük a privatizáció tovább növeli a bizonytalanságot, ezért garanciákat kérnek a munkáltatótól.

A repülőtér 2B és főként a fapadosok által használt 1-es terminálján teljesen leállt a forgalom - tájékoztatta az Indexet a Budapest Airport. A 2A terminált nem érinti a sztrájk, a Malév gépeinél zavartalan az utasforgalom, mert azt a részt a Malév működteti.

"Legfontosabb feladatként a terminálon lévő utasok kényelmetlenségeit próbáljuk enyhíteni."- mondta Fórika Ibolya a Budapest Airport Rt. kommunikációs igazgatója. "Ételt, italt, és szükség esetén egészségügyi ellátást is kapnak utasaink."