Konrád, Tivadar
9 °C
23 °C

Magyar határállomás magánkézben

2003.04.29. 17:22
Mintha a legkeményebb libertáriusok álma vált volna valóra: a munka ünnepén nyílik meg egy magántőkéből épült határállomás Magyarországon. Az épület cölöpökön áll a Fertő tavon - tudtuk meg Tóka Józseftől, a tulajdonostól. A magán határállomást kényszerből húzta fel a Fertő tó kft., mivel e nélkül nem lehetne megközelíteni a cég kikötőjét.
forrás: www.ferto-to.hu
Tóka József bérleti díjat fizet az államnak az építmény alatti területért és az általa épített határállomást ingyen bocsátja a magyar és osztrák határőrök rendelkezésére. A dolog természetesen mégis üzlet neki. A vállalkozó az Indexnek elmondta, hogy a cége által működtetett sétahajó- és vitorláskikötőt csak így lehet megközelíteni, a határőrségnek pedig nem volt pénze a beruházáshoz.

Aludt Ön valaha határőrök közelében?

Az állomásépület mellé bárt és hét kiadó szobát húzott fel a Fertő tó kft. A vízállás a 2003-as szezontól kezdve a schengeni csatlakozásig ad otthont a magyar és az osztrák határellenőrző szerveknek. A hely különlegessége, hogy bár kormánykötelezettséget teljesít, mégis magánberuházásban valósult meg - mondta Tóka József. A tulajdonos kérdésünkre kifejtette, hogy erre a rövid időre is megéri neki a beruházás, hiszen különben addig nem tudná bérbe adni a kikötőhelyeket.

A május 1-én tartandó megnyitón részt vesznek a magyar és az osztrák határőrség képviselői.