Bernadett
-2 °C
4 °C

Megérkezett Ferihegy vételára

2005.12.22. 13:58
Hitelek előtörlesztésére használják fel a BA Rt. privatizációjából származó bevételet. A brit cég átutalta az államkincstárnak a 464,56 milliárd forintot.
Megérkezett az államkincstárba csütörtökön a Budapest Airport Rt. vételára - mondta Veres János pénzügyminiszter az MTI-nek. A Pénzügyminisztérium korábbi közlése szerint a BA Rt. privatizációjából származó bevételt hitelek előtörlesztésére használják majd fel, amelyből részben átvállalják a Nemzeti Autópálya Rt. egy jelentősebb, mintegy 170 milliárd forintos hitelét. Emellett olyan államadósságot törlesztenek, amelyeknek kamatfelára jelentős mértéket tesz ki. A kormány a jegybankkal konzultál majd arról, hogy forint- vagy devizaadósságot törlesszenek a BA Rt. eladásából befolyó privatizációs bevételből.

A BA Rt. privatizációjáról szóló szerződést vasárnap írták alá. A ferihegyi repülőteret üzemeltető 8,02 milliárd forint jegyzett tőkéjű BA Rt. részvényeinek 75 százalék mínusz egy szavazat tulajdoni hányadát adta el az ÁPV Rt., bizonyos az üzemeléshez szükséges állami eszközöket értékesített a Kincstári Vagyoni Igazgatóság és 75 évre az üzemeltetési jogot is megkapta a brit repülőtér üzemeltető társaság.

A magyar privatizáció történetében ez az eddigi legnagyobb értékű egyszeri privatizációs tranzakció. A BAA International Ltd. 464,56 milliárd forintot ajánlott a fenti vagyonelemekért, miközben a nyár folyamán egy független vagyonértékelő a tranzakció piaci értékét (beleértve a részvényeket, az eszközöket és a 75 éves vagyonkezelői jogot is) 110 milliárd forintra becsülte. A BA 2005 júniusában indult privatizációs tenderén 11 induló volt, végül három befektetői csoport tett kötelező érvényű ajánlatot.