Piroska
-2 °C
5 °C

Öt évvel emelik a Fészekrakó korhatárát

2005.11.01. 10:19
November elsejétől öt évvel emelik a Fészekrakó korhatárát, vagyis a 35 évnél fiatalabb párok is felvehetnek lakáshitelt állami garanciával.
November elsejétől öt évvel megemelik a Fészekrakó programban kedvezményezettek felső életkorhatárát. Ez azt jelenti, hogy már a 35 évnél fiatalabb párok is felvehetnek lakáshitelt minimális, akár tíz százalékos önrésszel - ehhez az állam vállal garanciát a bankok felé. Az Országgyűlés lakásügyi albizottságának elnöke szerint az intézkedés 300 ezer családot érintene. A költségvetésnek a korhatár emelése az idén 2-5 milliárd, jövőre 10 milliárd forintos pluszkiadást jelenthet. A rendeletnek csak ez a része változik, a többi feltétel marad.

A kormány február elején indította útjára a Fészekrakó programot, melynek segítségével a magas keresetű fiatal párok minimális önrésszel is lakást tudtak venni maguknak. Sokan már akkor túl alacsonynak tartották a korhatárt, így a kormányzat már akkor megígérte, hogy fél évvel a program elindítása után, ősszel felülvizsgálják az addigi tapasztalatokat, és ennek fényében döntenek az esetleges változtatásokról. Az eredeti tervek szerint a korhatárt már októberben emelték volna, de végül ez november elsejére csúszott.

Maradnak a feltételek

A hitelt Budapesten és a megyeszékhelyeken új lakás esetén 15 millió forintig, használt lakás esetén 12 millió forintig lehet igénybe venni. Vidéken új lakásoknál 12 millió forint, használt lakásoknál pedig 8 millió forint a felső határ. Ezek a határértékek maradnak, pedig szakemberek, építtetők és bankok is jelezték már többször is a kormánynak, hogy ennyi pénzért nem, vagy csak nagyon nehezen találni megfelelő lakást.

Az ellenzők másik érve a Fészekrakó ellen, hogy nagyon magas keresetekre van szükség ahhoz, hogy az igénylők meg is kapják a hiteleket. A bankok általában az ügyfél havi nettó keresetének 30-35 százalékánál nagyobb részletet biztonsági okokból nem engedélyeznek, vagyis ehhez a kölcsönhöz 250-300 ezer forintos havi nettó keresetre van szükség. A korhatár emelésére egyrészt azért volt szükség, mert 30 évesen még kevesen keresnek annyit, hogy megkapják a kért hitelt.

A Fészekrakó program bevezetésének első hét hónapjában 11 ezer lakáshitel-szerződést kötöttek a bankok. Használt lakás vásárlására félszocpol támogatással kilencezren vettek fel hitelt, kezességvállalásra ötezer szerződést kötöttek eddig. Az Index által megkérdezett bankoktól is azt a tájékoztatást kaptuk, hogy használt lakásra jóval nagyobb a kereslet, mint az új lakásra.