Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Több lehet a fészekrakó

2005.04.11. 07:47
A Fészekrakó program egyik hatás lehet, hogy ismét mozgásba hozza a használt lakások piacát, ami kihathat az új lakások szegmensére is. Az OLÉH elnöke szerint a magas ár ellenére a minőségi problémák egyre súlyosabbak.
Amennyiben az év közepe után 30-ról 35 évre nő a felvehető garanciális hitelekre jogosultak korhatára a Fészekrakó programban, várható, hogy az év végéig az előre jelzett 10-12 ezerről 15 ezerre ugrik az e hitelt igénylők száma - mondta a Napi Gazdaságnak Borsi László, az Országos Lakás- és Építésügyi Hivatal elnöke.

Lendületben

A négy elemből - a garanciaalapból, a bérlakás-támogatásból, a használt lakásra igénybe vehető szocpolból és az újra szóló felemeléséből - álló Fészekrakó programban a legkelendőbb támogatási forma a félszocpol, amit lényegesen többen keresnek, mint az új lakásra igénybe vehető változatot. Egyes pénzemberek amiatt aggódnak, hogy a Fészekrakó "kinyitásának" lebegtetése miatt a 30-35 év közöttiek elhalaszthatják lakáshitel-felvételüket, ami hátrányosan befolyásolja a bankok mutatóit.

Borsi szerint a program másodlagos hatása az lehet, hogy ismét mozgásba hozza a használt lakások piacát, ami kihathat az új lakások szegmensére is, ennek azonban gátat szab utóbbiak magas ára. Látszanak ugyan már csökkenésre utaló jelek, egyre több kedvezmény jelenik meg, összességében azonban a cégek egyelőre tartják a magas árakat. Az építőknek el kéne gondolkodniuk a jelenlegi árszínvonalon, önmérsékletet kellene tanúsítaniuk, az árakat pedig a kereslethez igazítaniuk - mondta az OLÉH vezetője. A lakáshitelezés lassulása és a magas árak miatt egyre több az eladatlan új építésű lakás. Ez tovább növelte a körbetartozásoktól amúgy is megterhelt ágazat pénzügyi problémáit.

Minőségi problémák

Az OLÉH felkérte az Építőipari Vállalkozók Országos Szövetségét, készítsen elemzést a körbetartozás aktuális helyzetéről, mivel a jelenlegi állapot szinte már veszélyezteti az építőipart. Úgy látja, emiatt kihullhatnak a szakma kisebb, de nem feltétlenül gyenge cégei. (A Creditreform adatai szerint az építőiparban dolgozó társaságok között a legmagasabb a felszámolások aránya Magyarországon, eléri a működő cégek 5 százalékát.) Egyes vidéki városokban (például Szarvason és Kaposváron) olcsóbb, 100-130 ezer forint körüli bruttó négyzetméterárú, kulcsrakész házakat építenek olyan, az építőiparban dolgozó cégek (például téglagyárak), amelyek így teremtenek maguknak, termékeiknek piacot. (Persze figyelembe kell venni, hogy vidéken az építési telkek ára is alacsonyabb, de a túlzott eladási árak nemegyszer az építők 50 százalékot is meghaladó haszonkulcsából következnek.)

Borsi hozzátette, hogy a lakásminőségnek az alacsony ár mellett is jónak kell lennie. A minőségi problémák azonban egyre súlyosabbak, a több százezer forintos négyzetméterárú ingatlanok esetében is gyakoriak a kifogásolható, nem megfelelő színvonalú lakások. Ezért az építőipari cégeknél egy minősítő rendszert is szeretne bevezetni az OLÉH, a lakásépítés problémáinak kezelésére. Gondot jelent az is, hogy nagyon sok építkezés esetében projektcégeket hoznak létre, majd megszüntetik azokat, így garanciális igények esetén az építőt már nem lehet fellelni s érvényesíteni a jogokat.