Jolán, Vid
11 °C
28 °C

35 évre emelik a Fészekrakó korhatárát

2005.09.06. 16:00
Október elsejétől 30-ról 35 évre emelnék fel a Fészekrakó program korhatárát. Ez azt jelenti, hogy állami garanciával akár tíz százalékos önrésszel is felvehetnek lakáshitelt azok a párok, akik még nem töltötték be a 35 évet.
Felemelik a Fészekrakó program korhatárát az eddig 30 évről 35 évre - erősítette meg az Indexnek a Világgazdaság információját Horváth Csaba, az Országgyűlés lakásügyi albizottságának elnöke. Gyurcsány Ferenc az MSZP-frakció hétfői zárt ülésén jelentette be, hogy október elsejétől öt évvel megemelik az életkorhatárt.

 

A lakásügyekért is felelős Regionális Fejlesztésért és Felzárkóztatásért felelős tárca nélküli miniszter szóvivője csak annyit mondott lapunknak, hogy erről nem született kormánydöntés. Korábban arról döntöttek, hogy a Fészekrakó program tapasztalatait ősszel vizsgálják át, és akkor döntenek a lehetséges változásokról. Galambos Tamás csak annyit mondott, hogy ez folyamatban van.

A többi marad

A következő hónapok
A következő hónapokban törvénybe iktatjuk az öt évre szóló adócsökkentési, adóváltoztatási programot és egy új családtámogatási programot - mondta a kormányfő kedden Budapesten, Magyarországon dolgozó misszióvezetők előtt. "A választások pillanatáig erőteljesen és dinamikusan kormányozni fogunk, hiszen az ország nem a választásokról szól, hanem megőrzendő értékekről és átalakításra váró intézményekről" - jelentette ki Gyurcsány Ferenc. A miniszterelnök bejelentette, hogy augusztus 31-ig végre jelentős európai uniós fejlesztési támogatási kifizetésekre került sor, összesen 68 milliárd forint értékben, ami az év végéig meghaladhatja a százmilliárd forintot, így elindulhatnak a régóta várt fejlesztések az országban. Gyurcsány Ferenc szerint a következő időszakban a kormány előtt három nagy cél lebeg: biztosítani a magyar gazdasági egyensúly növekedésének feltételeit, a növekedést felhasználva megerősíteni a társadalmi kohéziót, valamint megerősíteni a demokratikus közepet, csökkenteni a politikai megosztottságot. (MTI)

Horváth Csaba elmondta, hogy felemelik a korhatárt 35 évre, a program többi feltétele azonban nem változik. Vagyis a lakáshitelt igénylő pár mindkét tagjának 35 év alattinak kell lennie. A félszocpol igénylése, vagyis használt lakás esetén meglévő gyermek utáni támogatás igénylésénél marad a 35 éves korhatár.

Az életkori határ emelése 300 ezer családot érintene - közölte a lakásügyi albizottság elnöke. Az intézkedés az idei évre 2-5 milliárd forintos pluszkiadást jelenhet, jövőre pedig 10 milliárddal kerülne többe az államnak a garanciavállalás.

A Fészekrakó program bevezetésének első hét hónapjában 11 ezer lakáshitel-szerződést kötöttek a bankok. Használt lakás vásárlására félszocpol támogatással kilencezren vettek fel hitelt, kezességvállalásra ötezer szerződést kötöttek eddig. Az Index által megkérdezett bankoktól is azt a tájékoztatást kaptuk, hogy használt lakásra nagyobb a kereslet, mint az új lakásra.

A bankok is változtatnának

Az Index által megkérdezett bankok többsége két ponton változtatna a Fészekrakó programon. Az egyik az életkori korhatár feljebb emelése, mert akkor sokkal többen felvehetnének lakáshitelt. A bankok szerint 30 évesen még kevesen keresnek olyan jól, hogy a magas havi törlesztő részletet fizetni tudják.

A másik változtatás az ingatlanárak korlátainak emelése lenne, hiszen a mostani limitekkel csak kis lakásokat lehet vásárolni. A hitelt Budapesten és a megyeszékhelyeken új lakás esetén 15 millió forintig, használt lakás esetén 12 millió forintig lehet igénybe venni. Vidéken új lakásoknál 12 millió forint, használt lakásoknál pedig 8 millió forint a felső határ.