Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az elemzők meglepődtek, de nem változtatnak

2002.06.04. 08:40
A folyó fizetési mérleg hiánya áprilisban 387 millió euró volt, a négyhavi deficit pedig 947 millió euróra nőtt. Legnagyobb mértékben a turisztikai aktívum csökkent. A gyenge havi adat ellenére a piac nyugodt, az elemzők pedig egyelőre nem tartják szükségesnek az éves deficitre vonatkozó prognózisaik megváltoztatását. A következő hónapok nagy kérdése az idegenforgalmi bevételek és a külkereskedelmi egyenleg alakulása.
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) előzetes adatai szerint Magyarországon a folyó fizetési mérleg hiánya 387 millió euró volt idén áprilisban, az első négyhavi deficit pedig 947 millió euróra nőtt. A folyó mérleg tavaly áprilisban 121 millió eurós hiányt produkált, a tavalyi négyhavi deficit pedig 358 millió euró volt csupán.

A jegybank indoklása szerint az idei áprilisi deficit kialakulásában meghatározó volt az áruforgalom, valamint a szolgáltatások kiadási többletének növekedése. Utóbbi egyenlege áprilisban 215 millió euró hiányt mutatott, míg egy éve ez még csupán 42 millió euró volt.

A folyó fizetési mérlegben szereplő szolgáltatási egyenleg többlete viszont jelentősen csökkent egy év alatt, ám ez utóbbi a gazdasági növekedés szempontjából kisebb súllyal esik latba. Az idegenforgalomban az idei negyedik hónapban 147 millió euró többlet keletkezett, a négyhavi szufficit így 476 millió euró. Ezzel mind a havi többlet, mind a négyhavi egyenleg jócskán elmarad a tavalyitól. Ennek okaként többek között a forintárfolyam erősödését, ezzel összefüggésben pedig a megdráguló magyarországi utazásokat lehet figyelembe venni.

Az elemzők általános véleménye szerint a idegenforgalmi bevételek az év eddigi részében jócskán elmaradtak a várttól, miközben a kiadások kitartóan növekednek. A turisztikai aktívum alakulása pedig igencsak hat a folyó fizetési mérleg egészére.

Amíg a többi mérlegsor alapvetően a vártnak megfelelően alakult, az idegenforgalom egyértelműen meglepő eredményt produkált - véli Zsoldos István, a CA-IB makroelemzője. Zsoldos ezzel együtt egyelőre nem tartja szükségesnek az év egészére várt 2,7 milliárd eurós hiányprognózisának megváltoztatását.

A tavaly áprilisihoz képest szinte minden tétel romlott az idei negyedik hónapban, ám az idegenforgalom különösen gyengén szerepelt - állapítja meg Török Zoltán, a Raiffeisen Értékpapír Rt. elemzője. Véleménye szerint az év további részében a fizetési mérleg havi deficitje mindig felülmúlja majd az előző év azonos időszakának adatát. Török a többi elemzőhöz hasonlóan az év egészére továbbra is 2,0-2,2 milliárd eurós hiányra számít, ennek értékét azonban ma már a sáv felső szélére teszi.

A piac számára egyre kevésbé meghatározó a fizetési mérleg havi alakulása, meglehetősen sok véletlen alakítja ugyanis annak értékét - mondta Barcza György, az ING Vagyonkezelő elemzője. A gyenge áprilissal megerősítve látja korábbi előrejelzését, amely 2,4-2,5 milliárd eurós deficitről szól. Barcza szerint az év további részében a legnagyobb veszélyforrás a külkereskedelmi mérleg alakulása lehet. A jövedelmek ugyanis alapvetően trendszerűen mozognak, ott csak hosszabb idő alatt következhet be valamilyen nagyobb változás.