Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

Az elemzők meglepődtek, de nem változtatnak

2002.06.04. 08:40
A folyó fizetési mérleg hiánya áprilisban 387 millió euró volt, a négyhavi deficit pedig 947 millió euróra nőtt. Legnagyobb mértékben a turisztikai aktívum csökkent. A gyenge havi adat ellenére a piac nyugodt, az elemzők pedig egyelőre nem tartják szükségesnek az éves deficitre vonatkozó prognózisaik megváltoztatását. A következő hónapok nagy kérdése az idegenforgalmi bevételek és a külkereskedelmi egyenleg alakulása.
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) előzetes adatai szerint Magyarországon a folyó fizetési mérleg hiánya 387 millió euró volt idén áprilisban, az első négyhavi deficit pedig 947 millió euróra nőtt. A folyó mérleg tavaly áprilisban 121 millió eurós hiányt produkált, a tavalyi négyhavi deficit pedig 358 millió euró volt csupán.

A jegybank indoklása szerint az idei áprilisi deficit kialakulásában meghatározó volt az áruforgalom, valamint a szolgáltatások kiadási többletének növekedése. Utóbbi egyenlege áprilisban 215 millió euró hiányt mutatott, míg egy éve ez még csupán 42 millió euró volt.

A folyó fizetési mérlegben szereplő szolgáltatási egyenleg többlete viszont jelentősen csökkent egy év alatt, ám ez utóbbi a gazdasági növekedés szempontjából kisebb súllyal esik latba. Az idegenforgalomban az idei negyedik hónapban 147 millió euró többlet keletkezett, a négyhavi szufficit így 476 millió euró. Ezzel mind a havi többlet, mind a négyhavi egyenleg jócskán elmarad a tavalyitól. Ennek okaként többek között a forintárfolyam erősödését, ezzel összefüggésben pedig a megdráguló magyarországi utazásokat lehet figyelembe venni.

Az elemzők általános véleménye szerint a idegenforgalmi bevételek az év eddigi részében jócskán elmaradtak a várttól, miközben a kiadások kitartóan növekednek. A turisztikai aktívum alakulása pedig igencsak hat a folyó fizetési mérleg egészére.

Amíg a többi mérlegsor alapvetően a vártnak megfelelően alakult, az idegenforgalom egyértelműen meglepő eredményt produkált - véli Zsoldos István, a CA-IB makroelemzője. Zsoldos ezzel együtt egyelőre nem tartja szükségesnek az év egészére várt 2,7 milliárd eurós hiányprognózisának megváltoztatását.

A tavaly áprilisihoz képest szinte minden tétel romlott az idei negyedik hónapban, ám az idegenforgalom különösen gyengén szerepelt - állapítja meg Török Zoltán, a Raiffeisen Értékpapír Rt. elemzője. Véleménye szerint az év további részében a fizetési mérleg havi deficitje mindig felülmúlja majd az előző év azonos időszakának adatát. Török a többi elemzőhöz hasonlóan az év egészére továbbra is 2,0-2,2 milliárd eurós hiányra számít, ennek értékét azonban ma már a sáv felső szélére teszi.

A piac számára egyre kevésbé meghatározó a fizetési mérleg havi alakulása, meglehetősen sok véletlen alakítja ugyanis annak értékét - mondta Barcza György, az ING Vagyonkezelő elemzője. A gyenge áprilissal megerősítve látja korábbi előrejelzését, amely 2,4-2,5 milliárd eurós deficitről szól. Barcza szerint az év további részében a legnagyobb veszélyforrás a külkereskedelmi mérleg alakulása lehet. A jövedelmek ugyanis alapvetően trendszerűen mozognak, ott csak hosszabb idő alatt következhet be valamilyen nagyobb változás.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!