Ágnes
-1 °C
2 °C

Mától jegyezhető az FHB-részvény

2003.11.10. 13:15
Négy és fél évvel az utolsó készpénzes emissziót követő tőzsdei bevezetés után újabb részvénysztori indul a BÉT-en: mától lehet jegyezni az FHB részvényét. Megfigyelők a magyar piacról régóta hiányzó igazi növekedési papírnak tartják a jelzálogrészvényt, és a következő években évi 20 százalék fölötti EPS-növekményt várnak tőle.
Ma reggeltől a Concorde vezette forgalmazói konzorcium (Postabank, Erste, IEB, BNP-Paribas) 150 helyszínen, valamint az interneten várja az FHB-jegyzőket. Csaknem tíz évvel a nagy "sorban állós" jegyzések után nem várható igazán nagy befektetői roham, a szervezők is csak az utolsó "biztos" napon (a péntekig tartó jegyzés elvileg szerda estétől már lezárható) várnak tömeges jegyzést.

Eladási moratórium

A felkínált 350 ezer darab - amely túljegyzés esetén 600 ezerre, esetleg az ÁPV Rt. "jóindulatától" függően 900 ezerre nőhet - nem sok, de négy emissziómentes év után senki sem tudja felmérni a magánbefektetők étvágyát. Az ár (az első 300 darabig, hathavi eladási moratóriummal terhelve maximum 4600, egyébként 4900 forint) ugyan több, mint amit vártak, de a cég kilátásait figyelembe véve nem kedvezőtlen.

Boris Mihály, a forgalmazó Concorde igazgatója a Napi Gazdaságnak elmondta, hogy tíz hónappal ezelőtt, amikor a Concorde elkezdte a munkát, maga is alacsonyabb árra számított. Az FHB csak 2002 végére érte el a fedezeti pontot, azóta viszont egyre növekvő nyereséget termel. (Az első hat hónap 1,3 milliárdos adózott eredménye a harmadik negyedévben megduplázódott.) Boris szerint "csak az újságírók" vártak kettessel kezdődő árat, a nagyobb befektetők számára reális a jelenlegi ársáv.

Külföldiek is érdeklődnek

Az ársáv pontos értéke hivatalosan nem ismert, az ÁPV Rt. csak a felső értéket (4900 forint) tette közzé. A Napi Gazdaság korábban úgy értesült, hogy az alsó széle 3500 forint, így egyáltalán nem zárható ki, hogy a sáv felső harmadában, valahol 4400-4900 forint között lesz a tényleges kibocsátási ár.

A múlt szerdai intézményi bemutatkozás a vártnál nagyobb érdeklődést jelzett, így elképzelhető, hogy az 1,874 millió darabos intézményi csomagot többszörösen túljegyzik a hazai befektetők. Ráadásul - mint Boris elmondta - a külföldi intézmények figyelmét is felkeltette a papír. Mint ismeretes, a nagyok az úgynevezett könyvépítéses módszerrel, árszint és darabszám megjelölésével, utólagos fizetéssel vehetnek részvényt. Az ajánlatok alapján a forgalmazó - az eladó ÁPV Rt.-vel együtt - választja ki azt az árat, amelyen a legkedvezőbben jöhet létre a tranzakció.

Ilyen esetben a forgalmazók szeretik a befektetők étvágyának egy részét kielégítetlenül hagyni, abban a reményben, hogy a keveset ajánlók később a tőzsdén vásárolják meg a papírt. A magán- és az intézményi csomag közötti átcsoportosítás lehetősége elvileg növeli az egyébként jegyzési garanciát is vállaló forgalmazó mozgásterét.

Növekedési részvény

A bank idei és jövő évi várható eredményére vonatkozóan a 230 oldalas tájékoztató nem tartalmaz iránymutatást. A 2,7 milliárdos háromnegyedévből kiindulva 2003-ra megfigyelők 3,6-4 milliárdos, 2004-re 4,8-5,4 milliárdos adózott eredményt valószínűsítenek.

Az idei utolsó negyedév eredményét elvileg csökkenheti a harmadik negyedévhez képest az építési hitelek ciklikussága (az új építkezések jellemzően nem decemberben indulnak), de az októberi számok állítólag nem erre utalnak. (A jelzáloghitel-ügyleteknél a bank számára szerződéskötéskor lökésszerű nyereség jelentkezik.) Csökkentheti a bank nyereségét a magas állampapír-kamatszint, illetve az, hogy az FHB-nak nyilván részt kell vállalnia a kibocsátás marketingkiadásaiból is.

A papírt sokan igazi növekedési részvénynek tartják, amit a magyar jelzálogpiac következő években várható évi 20 százalék fölötti bővülése indokol. A viszonylag kis (6,6 milliárdos) alaptőkéjű pénzintézet részvénye évente 20 százalékkal növekvő EPS mellett akkor is kedvező befektetés lehet, ha figyelembe vesszük, hogy a több lábon álló és két nagyságrenddel nagyobb pénzügyi csoport, az OTP Bank részvényét is 10 alatti P/E szinten árazza be a piac.