Géza
-12 °C
-4 °C

Meghalt a FIAT elnök Agnelli

2004.05.28. 08:37
Csütörtök este rákban elhunyt Umberto Agnelli, a FIAT alapítójának unokája, aki alig egy éve vette át a vállalat csoport irányítását.
Umberto Agnelli, az olasz FIAT-csoport elnöke csütörtök este Torino melletti otthonában rákbetegségben elhunyt. Umberto Agnelli alig több mint egy éve vette át a FIAT-csoport vezetését Pasolo Frescótól, miután bátyja, Giovanni Agnelli, a FIAT tiszteletbeli elnöke - a legendás "ügyvéd úr" - tavaly januárban meghalt. A jelenleg komoly pénzügyi nehézségekkel küszködő FIAT autógyárat Giovanni és Umberto Agnelli nagyapja alapított 1899-ben. Az Agnelli család a holding részvényeinek közel 40 százalékát birtokolja. Umberto korábban a család pénzügyi társasága, az Ifi elnöke volt.

Hettekkel ezelőt visszavonult

A FIAT elnöke november elsején töltötte volna be 70. életévét. Hetek óta nem jelent meg a nyilvánosság előtt, nem vett részt az igazgatósági üléseken, miután egyre inkább és rendkívül gyorsan elhatalmasodott rajta súlyos betegsége. Legutóbb április végén, a torinói egyetemen lehetett látni, amikor felesége díszoklevelet vehetett át. E hét elején vált ismertté, hogy a nagyiparosnak tumorja van.

A Juve elnöke is volt

Umberto Agnelli csütörtök este halt meg a Torino közelében fekvő Madriában lévő házában, ahol utolsó óráiban mellette volt felesége, Allegra, s e második házasságából származó gyermekei, Andrea és Anna. Umberto szülei, Edoardo Agnelli és Virginia Bourbon del Monte legkisebb, hetedik gyermekeként látta meg a napvilágot 1934-ben Torinóban. Jogi diplomát szerzett, s már 22 évesen a Juventus labdarúgócsapat elnöke lett (nagyapja és apja nyomdokaiba lépve), s 1959-ben az olasz labdarugó szövetségét elnökének is megválasztották.