Szilárda
0 °C
6 °C

Félmilliárdos támogatás a közönségfilmeknek

2003.08.26. 09:01
Tizennégy film és hat forgalmazó jelentkezett a Magyar Mozgókép Közalapítvány pályázatára, közülük nyolc kapott támogatást. A filmkészítők a vállalt nézőszám alapján igényelhettek támogatást. Ha egy éven belül a produkció nem éri el a tervezett nézőszámot, vissza kell adni a pénzt.
Eredményt hirdetett a Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMK) a gyártók és forgalmazók számára közösen kiírt látogatottsági pályázatán. A filmkészítők a vállalt nézőszám alapján igényelhettek százezer látogató esetén ötvenmilliós gyártási és 12,8 millió forintos forgalmazási, míg nyolcvanezres nézőszám esetén negyven, illetve 12 milliós támogatást.

Kockázatos üzlet

Amennyiben a produkció a bemutató után egy évvel nem éri el a vállalt nézőszámot, az alkotóknak vissza kell fizetniük a dotációt. A százezres nézőszám produkálása meglehetősen kockázatos üzlet a magyar filmek készítőinek, hiszen egy átlagos amerikai sikerfilmet néznek meg ennyien; tavaly ennél több nézője csak a Valami Amerikának és a Hídembernek volt.

A pályázatra tizennégy film és hat forgalmazó jelentkezett, összesen 740 millió forintnyi támogatást igényelve. Közülük nyolc produkciót 411,4 millió forinttal támogat az MMK. A legtöbb, ötvenmilliós támogatást a több mint félmillió nézőt vonzó Valami Amerika rendezőjének, Herendi Gábornak az új filmje, a Magyar vándor, valamint két könyvsiker, az Apám beájulna és az Állítsátok meg Terézanyut! filmes adaptációja kapta.

Az elutasítottak között van Antal Nimród csaknem leforgatott, metróban játszódó krimije és Árpa Attila Argo című filmterve.