Alfréd
-3 °C
3 °C

Még mindig tud romlani a fizetési morál

2008.05.22. 08:39
Kapcsolódók (1)
A csőd- és felszámolási eljárások alakulása igencsak aggasztó trendet mutat, számuk már 2008 első negyedévében 20 százalékkal meghaladta a tavalyi első negyedéves adatot, s az ez évi prognózisok több mint 11 500-ról szólnak a tavalyi mintegy 9800-zal szemben. Nem csupán az elmúlt évhez képest várható 15-20 százalékos romlás tekinthető negatívumnak, hanem hogy a tendencia már évek óta tart, miközben a környező országokban éppen ellenkező trend észlelhető.

Az év első harmadában a kockázatosabb ágazatokból – azaz az építőiparból, az élelmiszer-kereskedelemből – többen kerestek meg bennünket, s erre az évre a tavalyinál több új ügyféllel számolunk – adott helyzetképet Zárda Olivér, az Euler Hermes csoport igazgatósági tagja. A romló pénzügyi morál érezteti a hatását, jóllehet „tömegeket” nem mozgat meg.

Ez azért is meglepő – tette hozzá –, mert a hazai, illetve nemzetközi felszámolási eljárások számadatait tekintve mára alig akad olyan komolyabb volument forgalmazó cég, amely az elmúlt években legalább áttételesen ne találkozott volna a fizetésképtelenség problémájával, amely tovább fokozódik azáltal, hogy a cégek gyakran még ilyen esetben sem keresik fel a hitelbiztosítókat. A gazdasági helyzet romlásával a hitelbiztosítás gyors elterjedése ellen hat a fokozottabb költségérzékenység és a hitelbiztosítás nem megfelelő mélységű ismerete – sorolta a kedvezőtlen tényezőket Vanek Balázs, az Atradius magyarországi fióktelepének vezetője.

Ugyanakkor a nem fizetések és felszámolási eljárások számának emelkedésével párhuzamosan nő a hitelbiztosítás iránti érdeklődés. Bár igaz, a magyar piac kiugró, 25-30 százalékos bővülési rátája ellenére ez az ágazat a nemzetközi piacokhoz képest még gyerekcipőben jár.

A gyengülő gazdasági környezetben a prevenció egyre hangsúlyosabb szerepet tölt be – vagy legalábbis be kellene töltenie – a vállalatok életében. A kedvezőtlen piaci környezetre válaszul az Euler Hermes a korábbihoz képest gyakrabban veszi górcső alá a biztosított vevőportfólióba tartozó vállalkozások hitelképességét. A gyakoribb monitoringtevékenységgel gyorsabban lekövethetjük a piac mozgásait, s ez a jelenlegi kiélezett kockázati szituációban igen fontos az ügyfeleink számára – magyarázta lépésüket Zárda Olivér.

A változásfigyelés annyit jelent, hogy a vevő cégek helyzetében bekövetkezett bármely módosulást, illetve a friss pénzügyi adatok beérkezését követően az ügyfelek a változással módosított céginformációt, limitdöntést automatikusan kézhez kapják. A globális rendszernek köszönhetően a tagországok ugyanabból az adatbázisból dolgoznak. A rendszerbe minden változást bevezetnek, így ha valamely cég pénzügyi helyzetében változás történik, a gyengülés az Euler Hermes csoport bármely elemzője számára láthatóvá válik, aki szükség esetén azonnal felveszi a kapcsolatot a szállítóval, akkor is, ha a szállító és a vevő székhelye más országban van.

A vevőkockázatok és a kinnlevőségek kezelése egyre fontosabb a szállítók számára – fogalmaz Vanek Balázs is –, hiszen a jelenlegi magyar gazdasági környezetben viszonylag könnyen érheti őket olyan kár, amely a csőd szélére sodorhatja cégüket, s évekbe telik, míg egy-egy ilyen káreseményből talpra áll egy vállalkozás. Ráadásul a már hitelbiztosítással rendelkező kliensek számára is egyre fontosabbá válik a károk megelőzése, hiszen azok bekövetkeztekor növekedhet a biztosítási díjtételük.