Endre, Elek
16 °C
28 °C

Hűtőgépgyártó-nagyhatalom leszünk

2008.03.26. 06:03
A hűtőgépek gyártásával foglalkozó Helkama még az idén Tatára költözteti Finnországból európai központját - erősítette meg a Napi Gazdaság értesülését Járfás Imre, a cégcsoport tatai gyárának, a Helkama-Forste Kft. igazgatója. Ezzel egy időben az anyacég bezárja finn és norvég gyárát.

Az 1895-ben alakult Helkama 1990-ben nyitotta meg tatai üzemét magyar-finn közös vállalkozásként. Majd 1992-ben kivásárolta a magyar partner tulajdonrészét. Kezdetben háztartási és kereskedelmi hűtőket gyártott, később a kereskedelemben és a vendéglátásban használatos üvegvitrines és nyitott hűtők gyártására szakosodtak. A Tatán készülő termékek 90 százalékát Európában értékesítik.

A Helkama tulajdonosai úgy döntöttek, hogy koncentrálják a termelést, a nyáron bezárják a finnországi gyárat és a berendezéseket fokozatosan a tatai üzembe telepítik. Az anyacég egymillió eurós beruházással megkezdte tatai gyárának bővítését, korszerűsítését. Az új üzemcsarnok augusztusra készül el.

Tavaly 27 ezer hűtőt gyártott itthon a cég, idén 70 ezer darabra ugrik a termelés, s jövőre már 110 ezer hűtő gyártásával számolnak. A jövőben a jelenlegi 120-szal szemben 350-400 munkavállalót foglalkoztatnak.