Viola
-5 °C
-2 °C

A magyarok szeretik a kockázatot

2006.09.14. 08:10
A magyar és a lengyel befektetők szívesen vásárolnak amerikai és német részvényeket. A csehek és a szlovákok inkább a hazai papírokat szeretik. A régióban a magyarok fektetnek a legtöbbször kockázatos ügyletekbe.

A hazai megtakarítások között csak elenyésző részt képviselnek a részvény vagy az egyéb, még fejlettebb befektetési típusok, mint például a devizák vagy az egyéb árupiaci termékek. A magyar befektetők ugyanakkor - ha kevesen vannak is - kockázatvállalóbbak régiós társaiknál - legalábbis ez derül ki a Fio Pénzügyi Csoport (Fio) négy országra: hazánkon kívül Csehországra, Szlovákiára és Lengyelországra kiterjedő házi felméréséből.

A brókercég a közelmúltban az amerikai piac különösen kockázatos (pink sheet) és a tőzsdén kívüli piacon legalább nyilvános árfolyammal rendelkező (OTC BB) papírjaiba történő befektetések alapján tanulmányozta saját ügyfelei kockázatvállalási szokásait. A eredmények azt mutatják, hogy a Fio befektetői közül a magyar ügyfelek vállalják a legnagyobb kockázatot. A kereskedési megbízások mintegy 31 százaléka a legkockázatosabb befektetésnek tartott pink sheet-papírokra irányult, míg befektetéseinek 24 százaléka a kevésbé kockázatos, ám még mindig nem túl biztonságos OTC BB piacon valósult meg.

Óvatos lengyelek

A legkisebb kockázatot vállaló befektetők a lengyelek, kötéseik mindössze 1 százaléka valósult meg pink sheet- és csak 20 százaléka az OTC BB-piacokon. A cseh és szlovák befektetők kiegyensúlyozott befektetési magatartást tanúsítottak a nem reprezentatív felmérés szerint: a cseh megbízások 35 százaléka, míg a szlovákok esetében 31 százalék ment e két szegmensbe.

A kereskedési szokásokból az is kiderült, hogy a cseh és a szlovák online-befektetők elsősorban a Prágai Értéktőzsdén fektetnek be. Csehországban gyakorlatilag elhanyagolható a nyugatra irányuló online-befektetések volumene, míg Szlovákiában a befektetések mindössze 40 százaléka irányul a nyugati piacokra.

Határon túli magyarok

Ezzel szemben a magyar és a lengyel befektetők szívesen vásárolnak amerikai és német részvényeket. Magyarországon a nyugati papírokba történő befektetés mértéke a Fio ügyfelei között eléri a 97 százalékot, Lengyelországban pedig ez az arány 95 százalék. (Persze ezekhez a számokhoz hozzá kell tenni, hogy a Fio a BÉT-ügyletek esetében ugyan kedvező, félszázalékos díjat számít fel, de a minimális levonás minden esetben 2 ezer forint, aminél jóval kedvezőbb netes ajánlatok is vannak.)

A Fio egyébként jelenleg az egyetlen csak elektronikus brókercég Magyarországon, amely a BÉT mellett közvetlen online vételi megbízásokat fogad el az amerikai (NYSE, NASDAQ, AMEX és minden nagyobb ECN), a németországi (XETRA) és csehországi (BCPP) tőzsdéken jegyzett értékpapírokra. A Magyarországon január óta jelen lévő cég fél év alatt összesen 20 millió eurónyi megbízást kapott hazai ügyfelektől. (A csoport teljes hathavi kereskedési volumene 3,95 milliárd euró volt, így ő a legnagyobb online-bróker a közép-európai piacon.) Ráadásul jövő januártól származékos értékpapírokat, részvényindexeket, valutákat, valamint határidős arany- és olajkontraktusokat is bevezet az elektronikus kereskedési rendszerbe.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!