Leminősítette Magyarországot a Fitch

2005.01.12. 13:05
Visszaminősítette egy fokozattal Magyarország hosszúlejáratú szuverén forintadósságát szerdán a Fitch Ratings. A hír hatására esni kezdett a forint, és az elemzők szerint ezzel ugrott egy kamatvágás lehetősége.
A londoni hitelminősítő intézet A-pluszról A-ra minősítette vissza Magyarország hosszúlejáratú forintadósságát. Az egy fokozattal gyengébb besorolást a Fitch Ratings a gazdasági egyensúlyt megbontó, nagy és elhúzódó költségvetési egyensúlyhiányra hivatkozva hozta meg. A nagy hiány növelte az államadósságot, kibillentette egyensúlyából a gazdaságot, rontotta a folyó fizetési mérleget, kikezdte a gazdaságpolitika hitelességét és késlelteti Magyarország euróövezeti csatlakozási menetrendjét.

Egy fokkal rosszabb

A besorolás kilátása egyben az eddigi negatívról stabilra változik, ami azt jelenti, hogy rövid távon ennek az adósságnak a további leminősítésére nem készül a cég. A Fitch ugyanakkor megerősítette a hosszú futamú devizaadósság "A mínusz" szintű osztályzatát, de meghagyta erre a besorolásra a 2003 nyara óta érvényben lévő, leminősítést valószínűsítő negatív kilátást is.

Mint korábban hírt adtunk róla, a Fitch 2003 nyara óta visszaminősítést valószínűsítő negatív kilátással tartotta nyilván a rövid lejáratú szuverén devizakötelezettségeket a magas hiány kezelhetősége miatt.

"Nem tartottuk a hiánycélt"

Az értékelés megváltozása egyetlen egy dologra vezethető vissza, hogy nem tartottuk a hiánycélt - reagált az Indexnek a Pénzügyminisztérium. A tárca szerint a hitelintézetnél nem vették figyelembe, hogy végrehajtottunk egy alapvető kiigazítást, a gazdaság fenntartható növekedési pályára állt és éppen e pályára állítás biztosítja hosszabb távon a konvergenciát, a hiánycsökkentést és a relatív adósságmérséklést.

A pénzügyi tárca sajtóosztálya emlékeztetett arra, hogy a Fitch-nél a belföldi hosszúlejáratú kötvények értékelést tekintve továbbra is befektetői kategóriában van Magyarország, ugyanazon a szinten, mint Csehország. Lengyelország, Lettország, Litvánia.

Esik a forint

A hír hatására esni kezdett a forint az euróval szemben. A leminősítés hírére hirtelen 249 forintra szaladt fel az euró árfolyama. Az ING Bank üzletkötője a Napi Online kérdésére elmondta, a leminősítés után a kamatcsökkentési várakozásokat el lehet felejteni. Kolba Miklós szerint az amerikai piacok nyitása után még jobban eshet a forint. Az is elképzelhető, hogy a többi hitelminősítő is hasonló lépésre szánja el magát.  • Hírek
  • Csok