Gerzson
-3 °C
3 °C

Csúszhat az eurócsatlakozás

2005.02.01. 14:40
A Fitch angol hitelminősítő szerint egy-két éves csúszás lesz a magyar eurócsatlakozásban.
A Fitch Ratings szerint az évtized vége előtt csak Szlovákia lesz képes csatlakozni a négy legnagyobb közép-európai EU-gazdaságból az euróövezethez - a hitelminősítő azzal számol, hogy Magyarország euróövezeti csatlakozása a céldátumhoz képest egy-két évvel csúszhat.

A nemzetközi hitelminősítő kedden Londonban tartott szemináriumán, amely a közép-európai EU-országok eurókonvergenciájának állását tekintette át, elhangzott: a 2010-es magyarországi eurócsatlakozási céldátum a lehetséges legkedvezőbb forgatókönyv esetén teljesülhet. A cég szakértői szerint ugyanakkor valószínű, hogy Magyarország ehhez képest egy-két évvel később léphet csak be a valutaunióba.

A Fitch Ratings szerint ahhoz, hogy Magyarország 2010-ben az euróövezet tagja legyen, 2007-2008-ban a GDP-érték 2,0 százalékának megfelelő költségvetési kiigazítást kellene végrehajtani. Az előadáson elhangzott: Magyarországon, csakúgy mint a másik három térségbeli EU-tagállamban a közelgő választások jelentik a legnagyobb akadályát a 2006 előtti érdemi költségvetési reformoknak. A hitelminősítő londoni szemináriumán elhangzott egyik kommentár szerint "drámai" az a fordulat, amely az utóbbi néhány évben Magyarország és Szlovákia gazdasági megítélésében végbement Magyarország kárára és Szlovákia javára.