Eleonóra
-1 °C
2 °C

Dicsér és bírál a Fitch

2006.11.01. 17:19
Még a kedvező forgatókönyv esetén is, amely feltételezi, hogy a magyar kormány teljesíti a jövőre 6,8 százalékon, 2008-ban 4,5 százalékon kijelölt költségvetési hiánycélt, az államadósság mindkét évben tovább fog növekedni, és az időszak végén várhatóan eléri a GDP-érték 72 százalékát - írja a Fitch, de nem rontanak tovább a magyar besoroláson.

Magyarországnak várhatóan jórészt sikerül teljesítenie a költségvetési célokat a következő két évben, de ennek az előrejelzésnek a kockázatai is nagyok, áll a Fitch Ratings szerdán Londonban kiadott elemzésében.

A legnagyobb európai hitelminősítő jelentése szerint az erőteljes bevételnövelő intézkedéseket zömmel már életbe léptették, és a kormány egy sor "bíztató" kiadásvisszafogó intézkedést is bejelentett. A költségvetési kilátással összhangban a Fitch azzal is számol, hogy 2007-től csökkenni fog a folyómérleg-hiány, elégséges mértékben ahhoz, hogy stabilizálódjanak a külső adósságráták.

Az adósság csapdájában

A jelentés azonban megjegyzi, hogy a kiadási oldal eddigi gyenge ellenőrzése miatt felhalmozódott jelentős államháztartási hiány az államadósság-ráta meredek emelkedéséhez is vezetett: az adósság a Fitch előrejelzése szerint az idén a GDP-érték 68,5 százaléka lesz a 2001-ben mért 53,1 százalék helyett, miközben a Fitch listáján - Magyarországhoz hasonlóan - a közepes befektetői "BBB" sávba sorolt szuverén adósok jellemző középértéke 33,5 százalék, az új EU-tagállamoké pedig 38 százalék.

Az elemzés szerint az elmúlt fél évben növekedett a kedvező előrejelzésre ható kockázat, és a kormánynak "jelentős hitelességi szakadékot" kell áthidalnia. Az MSZP vezette kormánynak az utóbbi öt évben egyszer sem sikerült teljesítenie a költségvetési célokat, és Magyarország "modern kori történetében egyetlen kormány sem tudta két évnél hosszabb időn át csökkenteni a költségvetési deficitet a választások környékén végrehajtott lazítások után", áll a Fitch elemzésében. A hitelminősítő szerint még a kedvező forgatókönyv esetén is, amely feltételezi, hogy a magyar kormány teljesíti a jövőre 6,8 százalékon, 2008-ban 4,5 százalékon kijelölt költségvetési hiánycélt, az államadósság mindkét évben tovább fog növekedni, és az időszak végén várhatóan eléri a GDP-érték 72 százalékát.

Nem készülnek leminősítésre

A Fitch Ratings tavaly decemberben rontotta az addigi elsőrendű "A mínusz"-ról a már csak megszorításokkal befektetőinek tekintett, közepes "BBB plusz"-ra a magyar szuverén devizaadósi kockázati besorolást. Ennek kilátását idén szeptember 20-án, az utcai megmozdulások után stabilról további leminősítést valószínűsítő negatívra rontotta, azzal indokkal, hogy a fejlemények hatására megnőtt a kockázata a miniszterelnök által vezérelt, igen szükséges reformprogram felhígulásának. A szerdán Londonban kiadott új jelentés utalást tesz ugyanakkor arra, hogy a Fitch egyelőre nem készül tovább rontani a magyar szuverén besorolást. Az elemzés azt írja: a magyar adósosztályzatot a reálgazdaság erőteljes alapmutatói és a képzett hazai munkaerő támasztja alá. Emellett Magyarország adósságtörlesztési múltja is makulátlan, és a politikai stabilitást a legutóbbi fejlemények ellenére is széleskörűen támogatja az EU-tagság, áll a Fitch elemzésében.