Judit
3 °C
7 °C

A Fitch magyar bankok osztályzati kilátását is rontotta

2006.09.21. 16:13
Magyarországi bankok osztályzati kilátását rontotta csütörtökön a Fitch Ratings, a szuverén magyar adósi besorolás kilátásának előző napi rontásával összefüggésben.

A legnagyobb európai hitelminősítő londoni bejelentése szerint a Kereskedelmi és Hitelbank Rt. (K&H Bank), valamint a Central European International Bank (CIB) egyaránt "A plusz" adóskockázati besorolásának kilátása az eddigi stabilról leminősítést valószínűsítő negatívra romlik. A cég egyben megerősítette a két bank osztályzatait.

Figyelmeztetés

A Fitch megjegyzi, hogy ha a jelenleg "BBB plusz" szintű magyar szuverén adósbesorolás romlana, az az "A plusz" besorolási országplafon visszaminősítését is eredményezheti.

A külön országplafon-besorolási rendszer az egyes országok szuverén és kereskedelmi adóskockázati besorolásai közötti, korábban elválaszthatatlan kapcsolat lazítását célozza. A gyakorlatot a Fitch kezdte, amikor néhány éve bevezetett osztályzati módszerével lehetővé tette, hogy a kelet-európai országokban működő, külföldi stratégiai tulajdonban lévő kereskedelmi adósságkibocsátók működési országuk szuverén adósosztályzatánál magasabb besorolást kaphassanak, tükrözve, hogy esetleg jobb feltételekkel férnek hozzá tőkepiaci finanszírozáshoz, mint az az ország, amelyben működnek.

Ha a Magyarországra érvényes "A plusz" besorolási országplafon romlik, az automatikusan az országban működő, e szintre besorolt kereskedelmi adósságkibocsátók visszaminősítését is eredményezné.

A többi bank

A Fitch Ratings csütörtöki londoni közleménye szerint a cég megerősítette a CIB "C", valamint a K&H "D" szintű egyéni, valamint egyaránt "F1" szintű rövid távú és 1-es - vagyis legjobb - támogatási osztályzatait.

A hitelminősítő megjegyzi, hogy a két bank osztályzata tükrözi a többségi részvényes anyaintézmények - a K&H esetében a KBC Bank, a CIB esetében a Banca Intesa - "rendkívül erős támogatási potenciálját" szükség esetén. Mindkét többségi tulajdonos bank kockázati besorolása magasan elsőrendű "AA mínusz" a Fitch listáján.

A hitelminősítő hasonló indokkal megerősítette csütörtökön az MKB Bank, az Inter-Európa Bank, az Erste Bank Hungary és a Budapest Bank szintén egyaránt 1-es, valamint a Raiffeisen Bank 2-es szintű támogatási osztályzatait, és az OTP bank szintén 2-es támogatási besorolását; ez utóbbi az indoklás szerint a magyar állam részéről várható magas támogatási készséget tükrözi.

A Fitch előző nap rontotta az addigi stabilról leminősítést valószínűsítő negatívra a magyar szuverén adósosztályzat kilátását, azzal az indokkal, hogy a legutóbbi magyarországi fejlemények hatására megnőtt a kockázata az igen szükséges reformprogram felhígulásának.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?