Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Elbocsátás a Foxconnál is

2006.03.14. 14:04
Folytatódik az elbocsátások februárban megkezdődött sorozata. Bár a szakértők szerint nincs létszámleépítési hullám, a komáromi Foxconn tíz százalékkal csökkentette dolgozóinak számát. Ez 300 ember elbocsátását jelenti.
Háromszáz ember elbocsátásával májustól tízszázalékos létszámleépítést hajt végre a Komáromi Ipari Parkban működő taiwani Foxconn Kft. A cégnek adott termelési nagyság mellett a versenyképesség megőrzése érdekében 10 százalékkal csökkenteni kellett a bérköltséget. Ezzel indokolták a létszámleépítést, melyet a Foxconn március 8-án hivatalosan is bejelentett a komáromi munkaügyi kirendeltségen.

Május elejéig dolgozhatnak

Az elbocsátottak fele, mintegy 150 fő mérnök és technikus, 100 fő betanított munkát végez és 50 fő az irodai alkalmazottak száma. A Foxconn 2003 őszén telepedett le a Nokia beszállítójaként és két év alatt 3000 embert foglalkoztató vállalattá nőtt. A munkaerő 60-65 százalékát szlovák állampolgárok teszik ki, az elbocsátások őket is érintik, arányuknak megfelelően.

A csoportos létszámleépítés szabályainak megfelelően március 16-tól kéthetes konzultációs időszak kezdődik a cég vezetése és az érdekképviselet között. Itt határozzák meg az érintettek körét és az esetleges többletjuttatásokat, majd március végén születik meg a munkáltatói döntés és dolgozóknak május elején szűnik meg a munkaviszonyuk.

A Foxconn létszámleépítése a munkaügyi központ helyi kirendeltségének vezetője szerint nem okoz komoly munkaerőpiaci problémát. Katona József szerint ugyanis mérnököket és operátorokat a környéken több üzemben is keresnek.

Nincs hullám, csak bezárások

Februárban néhány napon belül három multi is döntött a magyarországi termelésének leépítéséről, átszervezéséről és ezzel párhuzamosan a létszámcsökkentésről. A Flextronics a termelés szezonalitása miatt építette le gyártási kapacitásait, és döntött arról, hogy elbocsátja a nyíregyházi gyárában alkalmazott munkavállalóinak csaknem felét, 950 embert.

A Henkelnél egy 2001-ben kezdődött nemzetközi átszervezési program érte el a szolnoki gyárat. Az alföldi városban 124 ember állása szűnik meg azzal, hogy megszűnik hazánkban a mosóporgyártás (igaz, az elbocsátott dolgozókat átveszik a folyékony mosószereket előállító körösladányi gyárba). A Sanyo Kínába költözteti Dorogról a lítiumion-akkumulátorok gyártását, így kétszáz ember állása kerülhet veszélybe.

A sorozatban bejelentett leépítések ellenére a szakértők nem beszélnek leépítési vagy gyárbezárási hullámról. Adler Judit, a GKI Gazdaságkutató Rt. kutatásvezetője szerint teljesen normális jelenség a piacgazdaságban, hogy egy vállalat a rendelésállománytól teszi függővé az alkalmazotti létszámot. A szakértő szerint nem valószínű, hogy a mostani termelés-leépítésekről a gazdaságpolitikai feltételek megváltozása, a bérköltségek növekedése és a munkaadói terhek csökkenésének elmaradása miatt döntöttek volna a vállalatok, és nem tartja valószínűnek, hogy az elbocsátások tömegessé válnának.