Valér
4 °C
8 °C

Jön a fix havidíjas gépjárműhitel

2005.11.28. 09:15
A közeljövőben egyre több lízingtársaság palettáján tűnhet fel a fix havidíjú hitel. A konstrukcióval azon ügyfeleket célozzák meg, akik kedvező kamatokat akarnak, és fontosnak tartják a kiszámítható, állandó havi költségeket.

A fix havídíjas termékek azon autóvásárlóknak lehet vonzó, akik az árfolyam-ingadozás miatti törlesztőrészlet esetleges emelkedését nem szívesen vállalják, mutattak rá a piaci szereplők. A konstrukció felépítése szerint ugyanis a havi törlesztés összege nem változik, azonban a futamidő az árfolyam alakulásának megfelelően nőhet, avagy csökkenhet.

Változó futamidő

Az úttörő szerepet a Budapest Autófinanszírozási Rt. vállalta magára, és mint Révész Tamás vezérigazgató fogalmazott: az elmúlt négy hónapban változóan alakult a kereslet az új termékük iránt, ami az ügyfelek mentalitásával is összefügg. Egy komolyabb forintgyengülés azonban véleménye szerint ugrásszerű bővülést okozhatna, hiszen számos olyan autótulajdonos van, akit egy havi 3-4 ezer forintos havi többletkiadás is érzékenyen érinthet. Az elemzők ráadásul a forint árfolyamának folyamatos lemorzsolódását vetítik előre az elkövetkező évekre vonatkozóan, és ez a devizahitelt törlesztők számára a havi kiadások megtervezését korántsem könnyíti meg, magyarázta Révész Tamás. A fix havidíjas terméküknél egyedül a futamidő hossza változhat a forint árfolyam-alakulásának függvényében, a THM mértéke megegyezik a hagyományos konstrukcióéval, tette hozzá.

A Lombard Lízingnél is viszonylag fiatal terméknek tekinthető a Lombard Havi Fix, ahol az ügyfél az árfolyammozgásoktól függetlenül ugyanazt a tervezhető díjat fizeti, és az árfolyamegyenleggel csak a futamidő végén kell számolnia. Ha a teljes futamidő alatt a devizamozgások kedvezőek voltak a számára, akkor díjvisszatérítést kap, ha pedig kedvezőtlen, akkor az eredeti törlesztőrészleteknek megfelelő összegekben letörleszti az árfolyamveszteséget.

Még több fix

A fix havidíjas deviza alapú termék azonban hamarosan több lízingtársaság kínálatában is szerepel majd, tudta meg a Világgazdaság. A termék bevezetésén dolgozik a CIB Lízing Csoport is, mondta el a gazdasági napilapnak Nagy László, a személy- és kishaszongépjármű-finanszírozási üzletág vezetője. Hasonló lépésre készül az MKB-Euroleasing cégcsoport is, amelynek a termékkínálatában jelenleg a forint alapú, fix kamatozású termék szerepel. Kühne Attila, az MKB-Euroleasing igazgatója szerint elsősorban az autóikkal hosszú távon kalkuláló, azt ritkábban cserélő ügyfelek választják majd a konstrukciót.

A K&H Lízingcsoport úgy ítélte meg, hogy a cascóval kombinált személygépjármű-finanszírozási termék iránt nagyobb lesz az érdeklődés, ezért 2005. október végén először ezzel jelent meg a piacon, magyarázta Halmai Olivér, termékfejlesztési vezető. Hozzátette: csak ezt követően lépnek színre a fix havidíjú finanszírozási termékkel. A hazai lízingtársaságok innovációi aligha állnak meg itt. A Budapest Autófinanszírozási Rt. például nemrégiben indította el változtatható havidíjú termékét, amellyel a szezonális árbevételű vállalkozásokat célozták meg.