Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

Veszélyben a fizetésemelések

2006.09.05. 07:49
A munkaadók többsége ősszel kezd hozzá a 2007-es bérfejlesztés tervezéséhez, ám a megszorító csomag hatására kérdéses, milyen mértékűek lesznek a fizetésemelések. A cégek ugyanis nem a dolgozók megélhetése, hanem az összességében romló piaci pozíciók alapján döntenek a béremelésekről. A munkáltatók még a jövő évre tervezett minimálbér-emelést is sokallják.

A munkaadók többsége ősszel kezd hozzá a 2007-es bérfejlesztés tervezéséhez, ám a megszorító csomag hatására kérdéses, milyen mértékűek lesznek a fizetésemelések. A konvergenciaprogram szerint a jövő évben átmenetileg gyorsul az infláció, sőt 2007 első felében hét százalék fölé kúszik, az éves átlagos drágulási ütem 6–6,5 százalék között várható.

Nem a dolgozók élete számít

A fizetésemeléseket nem tudjuk a dolgozók megélhetési költségeinek növekedéséhez igazítani, csakis a piaci pozíciónk alapján tehetjük meg – fogalmazott Krippl Zoltán. Az Elcoteq Magyarország Kft. jogi és kommunikációs igazgatója elismerte: a cég bérfejlesztési terveit komolyan befolyásolják a többletkiadások. Hozzátette: három hét múlva kezdődnek az Elcoteqnél a bértárgyalások a szakszervezettel, amelynek a hangulatán és az eredményén is látszanak majd a gazdasági körülmények.

Wimmer István, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) főtitkára szintén úgy véli, nem várható el a vállalatoktól, hogy bérfejlesztéssel kompenzálják a megszorító csomag hatásait. A versenyképesség érdekében nem befolyásolhatja őket a szociális érzékenység, az emelkedő adó- és járulékterheket érvényesíteni kell a termékek, szolgáltatások árában, a költségeket optimalizálniuk kell, s ez a béreket is érinti.

Erre az évre egyébként a Hay Group 5,5-5,7, a Mercer Tanácsadók hatszázalékos béremelkedést jelzett a versenyszférában. Az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) pedig a reálkeresetek 3,5 százalékos növekedése érdekében a bruttó keresetek átlagosan négy-öt százalékos emelését ajánlotta a versenyszféra munkaadóinak.

Idén még nőnek a reálbérek

A GKI Gazdaságkutató prognózisa alapján az idén a megszorítások ellenére átlagosan 2,5 százalékkal nőhetnek a reálkeresetek, a nettó bérek azonban éves átlagban csökkennek az első fél évhez képest. Az OÉT-ajánlásnak megfelelően emelte a dolgozók javadalmazását a Huntraco Zrt. is, ám a megszorító csomag hatására már most meg kellett válniuk húsz dolgozótól.

Kasza Lajos HR-igazgató szerint a Gyurcsány-csomag hatását nemcsak hogy képtelenek a munkaadók fizetésemeléssel kompenzálni, de örülhet a kormány, a vállalkozások, valamint a dolgozók is, ha nem következik be egy komoly elbocsátási hullám. Kasza Lajos jelezte: kíváncsi lesz a 2007-re vonatkozó OÉT-ajánlásra, mivel a szociális partnerek felelőssége is, hogy reálisan mérjék fel a helyzetet, és ne terheljék tovább a munkaadókat.

Sok a minimálbér?

Az MGYOSZ főtitkára megerősítette: valóban eljött az idő, hogy az OÉT felülvizsgálja a három évre kötött minimálbér-megállapodást, s a gazdasági feltételeknek megfelelően módosítsa azt. Tavaly novemberben ugyanis a szociális partnerek az akkori gazdasági mutatók – várható infláció, a foglalkoztatás bővülése – alapján 2008-ig határozták meg a legkisebb kereset öszszegét és a garantált bérminimum-emelés arányát.

Mivel az akkor prognosztizált gazdasági növekedés nem valósult meg, a munkaadói oldal csökkenteni szeretné a minimálbér 2007-től tervezett 65 500 forintos összegét. Wimmer jelezte: a bruttó keresetekre vonatkozó ajánlás mértékéről nem hiszi, hogy a jövő évi elérheti az ideit.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!