Gerzson
-3 °C
2 °C

Nagy áruház, nagy fizetés

2006.11.23. 07:44
Közel bruttó tízmillió forintot keresnek itthon egy év alatt a kiskereskedelmi áruházak igazgatói - derült ki a Hewitt Humán Tanácsadó Kft. 2006-os kompenzációs adatbázisából.

Nagy a szórás a régiók között, a kelet-magyarországi és a fővárosi éves keresetek között akár 2-3 milliós különbség is lehet. Az áruház-igazgatók jövedelme azonban nemcsak regionálisan, hanem az áruházmérettel is változik: az 5000 négyzetméter alatti üzletek vezetőinek havi alapfizetése átlagosan félmillió forint körül van, míg a legnagyobb áruházaknál (12 000 négyzetméter felett) az igazgatók havi alapfizetése meghaladhatja az egymilliót - mondta a Világgazdaságnak Jókay Gábor, a Hewitt javadalmazási tanácsadás üzletágvezetője.

Országos szinten majd félmillió forint eltérés van az élelmiszer-, illetve a nem élelmiszerosztályok (például műszaki, barkács-, ruházati) vezetőinek éves bruttó fizetése között. Ez utóbbiak átlagosan ötmilliót vihetnek haza egy év alatt. A részleg-, pénztár- és raktárvezetők esetében is nagyok országos szinten a különbségek, csak a nyugat-magyarországi és a fővárosi bérek között átlagosan egymillió forint az éves differencia.

Budapesten sokkal jobb

A budapesti jövedelemadatok minden pozíció esetében meghaladják az országos átlagot, a kelet-magyarországi fizetések jelentősen elmaradnak ettől, és a pozíciók többsége esetében a nyugati országrészben tapasztalhatóaknál is alacsonyabbak - fogalmazott Bakos Réka, a Hewitt tanácsadója.

Az árufeltöltők és a pénztárosok éves jövedelme a tavalyihoz képest az idén alig nőtt, ezzel szemben érezhető, hogy a kiskereskedelmi szektor igyekszik megfizetni a nehezen betölthető munkakörökben, a hiányszakmákban dolgozókat. Közel 12 százalékkal nőtt például az idén 2005-höz képest az eladók jövedelme, így most az országos átlagot tekintve majdnem eléri az 1,4 milliót. A hentesek és a pékek némileg többet keresnek, éves teljes készpénzjövedelmük az eladókénál átlagosan kétszázezerrel magasabb.

Kedvezményes vásárlás

A teljes készpénzjövedelemnek az alapfizetésen kívül a juttatások és a mozgó bér is része. A teljesítményalapú változó bért az áruház-igazgatók, az osztály- és részlegvezetők esetében például leginkább a profit mértéke, az eladások száma és az egyéni célok teljesítése befolyásolja. Az egyéni célok teljesülése mellett az igazgatóknál nagy súllyal veszik figyelembe az üzlet teljesítményét, míg az osztályvezetőknél az osztály, a részlegvezetőknél pedig a részleg által elért eredményeket.

A juttatásokat vizsgálva a Hewitt azt találta, hogy a vállalati autó és a mobiltelefon biztosítása a pozíció része. Érdekesség, hogy a kiskereskedelemben dolgozók többsége jogosult a cég által forgalmazott termékek, szolgáltatások kedvezményes megvásárlására. A Hewitt kiskereskedelmi felmérésében egyébként ebben az évben 10, a szektorban meghatározó szerepet játszó áruházlánc vett részt. A Hewitt prognózisa alapján a szektorban a 2007. évi fizetésemelések hasonlóan alakulnak az ideihez, vagyis átlagosan 5-6 százalék körül mozognak majd.