Koronavírus adatok

2021. dec. 06.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Miklós
1 °C
4 °C

Ki mennyit fog keresni 2008-ban?

2007.10.08. 08:00
Magyarországon az idén több mint egy százalékkal magasabb fizetést adtak a vállalatok a dolgozóiknak, mint amennyit 2006-ban terveztek. Így az átlagos emelés mértéke 6,8 százalék volt, a legnagyobb mértékben az adminisztratív dolgozók és a középvezetők keresete nőtt.

A Hewitt Associates a régióban hat ország közel 300 vállalat bérezési gyakorlatát és terveit térképezte fel. Ebből kiderült, a fizetésemelések 2007-es mértéke nemcsak itthon, hanem Ausztria kivételével minden országban meghaladta a 2006-ban előre jelzett értéket.

A GDP is számít

Bár a legnagyobb mértékben az egyéni teljesítmények döntik el, kinek mekkora mértékben emelkedik a havi fixe, a béremeléseket a megélhetési költségek változása, a GDP-bővülés is befolyásolja. Ezt figyelembe véve nem meglepő, hogy a régióban a legnagyobb emelést a romániai vállalatok munkatársai kapták (átlagosan 8,8 százalékot), míg a legkisebbet az osztrák cégek dolgozói (átlagosan 3,4-et).

Az Eurostat 2007. január-augusztus közötti adatai alapján Romániában öt százalék volt az infláció, míg az osztrákoknál mindössze 1,7. Az sem hagyható figyelmen kívül, hogy Romániában vagy akár Magyarországon egészen más összegű fizetések növekednek, mint például Ausztriában. Ha csak a fogyasztói árak változását nézzük, a magyar dolgozóknak járt volna a legmagasabb keresetnövelés, hiszen itthon az I-VIII. havi adatok alapján 8,3 százalékos volt az infláció.

Bár a kormány a jövő évi költségvetést ennél lényegesen alacsonyabb, 4,5 százalékos inflációval készítette el, a hazai vállalatok jövő évre tervezett béremelési átlaga meghaladja az ez évi ténylegest.

A prognózis átlagokat tartalmaz

A Világgazdaság számára átadott tanulmányból kiderül, ha a bérek változását a szervezeti szinteken vizsgáljuk, a legnagyobb különbség Szlovákiában és Romániában található. Előbbiben 1,6 százalékponttal magasabb emelést kapnak a felső vezetők, mint a fizikai dolgozók.

A különbség Ausztriában a legkisebb - fogalmazott a lapnak Bakos Réka. A Hewitt jövedelemfelmérésekért felelős tanácsadója hozzátette: Magyarországon az átlagos bérnövelések 2007-ben 6,6 százaléktól (fizikai) 7,5-ig (szellemi-adminisztratív) terjedtek, míg a 2008-as előrejelzések ennél alacsonyabbak, 6,5-7,4 százalék között mozognak. A prognózis átlagokat tartalmaz, az emelés mértékét a korábban említett tényezőkön kívül befolyásolhatja még, hogy a dolgozónak mekkora a munkatapasztalata, mennyi ideje dolgozik a cégnél, sőt, hogy a vállalat melyik hazai régióban, illetve ágazatban tevékenykedik. A termelés/gyártásban a fizetésemelések átlagos mértéke 2007-ben például minden szervezeti szinten alacsonyabb, mint a szolgáltató szektorban, kivéve a fizikai dolgozóknál.

Január vagy április

A cég üzleti helyzete, életciklusának alakulása és természetesen az árbevétele is hatással van az emelésekre. A Hewitt prognózisa alapján itthon a 100-250 millió eurós árbevételű vállalatoknál a dolgozók nagyobb növekedésre számíthatnak, mint alacsonyabb bevételű versenytársaiknál. Ha a létszám alapján vizsgáljuk a magyarországi vállalkozások terveit, a 100-499 fő közötti cégek minden szervezeti szinten magasabb fizetésemelést nyújtanak majd 2008-ban, mint a 100 fő alattiak - fogalmazott Bakos Réka. Hangsúlyozta: a legkisebb különbség a két csoport között a felső vezetői szinten van.

A változó bérek (bónusz, prémium, egyéb rövid távú ösztönzők) emelése átlagosan 3,8-5,1 százalék között mozog a következő esztendőben.

Úgy tűnik, továbbra sincs változás abban, hogy a vállalatok mikorra időzítik a fizetésemeléseket. A legtöbb dolgozó ugyanis jövő év januártól vagy áprilistól számíthat arra, hogy a havi fixe több lesz.