Jolán
2 °C
4 °C

A multiknál a hazai átlag másféleszeresét keresik

2002.01.14. 15:40
A Magyarországon működő külföldi érdekeltségű vállalatok átlagosan a magyar átlagkereset másfélszeresét fizetik munkavállalóiknak - hangzott el a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara, valamint a Kienbaum Tanácsadó cég tanulmányát ismertető sajtótájékoztatón.
A Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara harmadik éve készíttet a Magyarországon működő német érdekeltségű vállalatok bérezési gyakorlatáról tanulmányt, ez alkalommal a felmérés kiegészült osztrák, illetve svájci tulajdonú cégek adataival. A felmérésben 64, különböző nagyságrendet képviselő vállalat 9191 munkatársának adatait dolgozták fel.

Tízmillió a főnöknek

E felmérésből kiderült, hogy a külföldi érdekeltségű Magyarországon lévő vállalatoknál az éves bruttó átlagkereset az ügyvezető igazgatóknál 10,76 millió forint, a vezető munkatársaknál 5,52 millió forint, a szakembereknél, kvalifikált szakmunkásoknál 2,03 millió forint, az egyszerű munkásoknál 0,99 millió forint.

Tízszázalékos béremelés lesz

Frank Fichtner, a Kiembaum cég tanácsadója elmondta, hogy a mozgó bér egyre fontosabb szerepet játszik a külföldi érdekeltségű cégek bérezési gyakorlatában, a mozgó bér aránya a vezetői szinten növekszik, és többnyire a sikeresen működő vállalatok fizetik meg jól vezetőiket. Yorck Sievers, a német kamara PR-osztályvezetője elmondta, hogy az idén 10 százalékos bérnövekedést terveznek a külföldi tulajdonú cégek magyarországi érdekeltségeiknél. Ez ugyan visszafogott, de a várható infláció feletti lesz. A német kamara illetékese emlékeztetett arra, hogy Magyarországon magasak a bérköltség terhei. A sajtótájékoztatón részt vevő német cégek vezetői elmondták, hogy cégüket nem érintette az idei minimálbér-emelés, de beszállítóik, bedolgozóik egy részét igen.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?