Gyöngyi
9 °C
25 °C
Index - In English In English Eng

A multiknál a hazai átlag másféleszeresét keresik

2002.01.14. 15:40
A Magyarországon működő külföldi érdekeltségű vállalatok átlagosan a magyar átlagkereset másfélszeresét fizetik munkavállalóiknak - hangzott el a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara, valamint a Kienbaum Tanácsadó cég tanulmányát ismertető sajtótájékoztatón.
A Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara harmadik éve készíttet a Magyarországon működő német érdekeltségű vállalatok bérezési gyakorlatáról tanulmányt, ez alkalommal a felmérés kiegészült osztrák, illetve svájci tulajdonú cégek adataival. A felmérésben 64, különböző nagyságrendet képviselő vállalat 9191 munkatársának adatait dolgozták fel.

Tízmillió a főnöknek

E felmérésből kiderült, hogy a külföldi érdekeltségű Magyarországon lévő vállalatoknál az éves bruttó átlagkereset az ügyvezető igazgatóknál 10,76 millió forint, a vezető munkatársaknál 5,52 millió forint, a szakembereknél, kvalifikált szakmunkásoknál 2,03 millió forint, az egyszerű munkásoknál 0,99 millió forint.

Tízszázalékos béremelés lesz

Frank Fichtner, a Kiembaum cég tanácsadója elmondta, hogy a mozgó bér egyre fontosabb szerepet játszik a külföldi érdekeltségű cégek bérezési gyakorlatában, a mozgó bér aránya a vezetői szinten növekszik, és többnyire a sikeresen működő vállalatok fizetik meg jól vezetőiket. Yorck Sievers, a német kamara PR-osztályvezetője elmondta, hogy az idén 10 százalékos bérnövekedést terveznek a külföldi tulajdonú cégek magyarországi érdekeltségeiknél. Ez ugyan visszafogott, de a várható infláció feletti lesz. A német kamara illetékese emlékeztetett arra, hogy Magyarországon magasak a bérköltség terhei. A sajtótájékoztatón részt vevő német cégek vezetői elmondták, hogy cégüket nem érintette az idei minimálbér-emelés, de beszállítóik, bedolgozóik egy részét igen.