Valér
2 °C
8 °C

Jobban keresnek a fővárosban

2004.08.02. 08:09
Budapesten az első negyedévben 10 százalékkal kerestek többet a munkavállalók, mint egy évvel ezelőtt. Változatlanul a költségvetési szférában dolgozók javadalmazása magasabb, ők átlagosan 22 ezer forinttal többet visznek haza, mint a versenyszféra alkalmazottai. Elsősorban azért, mert köztük nagyobb a szellemi foglalkozásúak aránya.
A fővárosban az idei év első negyedévében az alkalmazásban állók havi bruttó átlagkeresete csaknem elérte a 177 ezer forintot, ami 10 százalékkal több az egy évvel ezelőttinél. A reálkeresetek - a fogyasztói árak 6,8 százalékos változását figyelembe véve - átlagosan 1,9 százalékkal emelkedtek. Változatlanul többet keresnek a költségvetési szférában dolgozók, elsősorban azért, mert közöttük nagyobb a szellemi foglalkozásúak aránya - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) budapesti tájékoztatójából.

Jól fizet az állam

A versenyszféra alkalmazottainak átlagkeresete 2004 első negyedévében 171 ezer forint volt havonta, míg a költségvetési szférában a havi jövedelmek csaknem elérték a 194 ezer forintot. Jelentős azonban a különbség a központi költségvetési szervek és az önkormányzatok alkalmazottainak fizetése között. Az átlagkeresetek növekedésének mértéke a versenyszférában volt gyorsabb - 13 százalékos -, a költségvetési szervek munkatársainak jövedelme csak 5,6 százalékkal emelkedett ez előző esztendő azonos időszakával összevetve.

A tanárok bére nem változott

A legnagyobb keresetnövekedést a pénzügyi tevékenységgel foglalkozók érték el: bruttó átlagkeresetük mintegy 30 százalékkal nőtt tavaly óta. Az átlagosnál magasabb, 10 százalék feletti keresetnövekedés volt a szállítás, raktározás, posta, távközlés, az ipar és építőipar területén is. Az oktatás az egyetlen olyan terület, ahol az előző évhez képest lényegében nem változtak a bérek.

A KSH adatai szerint Budapesten az első negyedévben 945 ezren álltak alkalmazásban, többen, mint egy évvel korábban. A 15-74 éves korúak 58 százaléka végzett jövedelmet biztosító tevékenységet, ami 7,7 százalékkal jobb arány az országosnál. Számottevő létszámnövekedés az ingatlanügyletek, gazdasági szolgáltatások, kereskedelem, javítási szolgáltatások és az építőipar területén következett be. Csökkent viszont az alkalmazásban állók száma az ipar, szállítás, posta, távközlés, valamint a pénzügyi tevékenység gazdasági ágakban. A munkavállalók száma szinte teljes egészében a foglalkoztatottak 70 százalékának munkát adó versenyszférában növekedett, a költségvetési szerveknél dolgozóké lényegében nem változott a vizsgált időszak alatt.

Az elhelyezkedési lehetőségek továbbra is kedvezőbbek Budapesten, mint az ország más területein. A munkanélküliségi ráta a fővárosban 4 százalékos, szemben az országos 6,1 százalékkal.