Emőke
-4 °C
9 °C

Alulfizetik a magyar menedzsereket

2005.05.25. 10:38
A 24-es európai lista 22. helyén állnak a magyar menedzseri fizetések egy most közölt felmérés szerint. Vásárlóerő-értéket számolva még a román csúcsvezetők is többet keresnek magyar kollégáiknál. Az élen a svájciak állnak, a magyar keresetek háromszorosával.

Egy év alatt mindössze bruttó 44 077 eurót, azaz körülbelül 11 millió forintot keres átlagos magyar csúcsmenedzser. Ez az itthon igen tisztességesnek tűnő, az átlagbér hatszorosára rugó - havi 910 ezres - összeg európai összevetésben nagyon alacsony: vásárlóerő-értéke csak a lett menedzseri fizetések vásárlóerő-értékénél magasabb.

Még a románok is előttünk

A Mercer Human Resource Consulting felmérése 24 európai és 8 nem európai országra terjed ki. Az uniós tagállamok közül Görögország, Málta, Ciprus és Luxemburg kimaradt a felmérésből, belevették azonban három nem EU-tag, Svájc, Románia és Törökország adatait. A 44 077 eurós menedzseri átlagkereset összegszerűen nemcsak az észt és lett fizetéseknél magasabb, hanem - évi egy-kétezer euróval - a román, szlovák és litván béreknél is.

Ha azonban a vásárlóerőt vesszük figyelembe, az észtekkel holtversenyben a 22-23. helyen áll hazánk, és már csak Lettországot előzi meg. A magyar menedzseri keresetek vásárlóerő-értéke a Mercer szerint 1,7 pont, míg a cseheké 2,1, a románoké 2,4, a szlovákoké 2,5 pont. A közép-európai új EU-tagállamok közül a lengyel menedzserek keresnek a legjobban: 62 724 eurós (15,7 millió forintos) jövedelmük 3,1 pontos vásárlóerőt jelent, amivel lehagyják a dánokat, a finneket és a svédeket is (bár a keresetek abszolút összege elmarad az ezekben az országokban elérhetőtől).

Svájc az abszolút első

A ranglistáról kiderül, hogy Svájcban érdemes leginkább felső vezetőnek lenni: bruttó keresetük 133 009 euró, vagyis több mint 33 millió forint, ami 5,3 pontos vásárlóerő-értéket jelent. Az alpesi országban dolgozó menedzserek mindkét mutató szerint az élen állnak a világranglistán is.

A fizetések abszolút összegét tekintve ugyancsak európaiak foglalják el a nemzetközi dobogó további helyeit is: a német menedzserek 107 ezer, míg az osztrákok 101 ezer eurót keresnek, de a vásárlóerő-értéket számolva Hong-Kong a második 5,2 ponttal a 4,8 pontos németek és a 4,3 pontos Kanada előtt.

Amerikában sok a kiegészítő juttatás

Meg kell azonban jegyezni, hogy a felmérés eredményét két szempont miatt célszerű némileg árnyaltabban kezelni. Az egyik az, hogy az eltérő üzleti kultúrákban eltérő a bérezések gyakorlata. A tengerentúlon a felső vezetők relatíve alacsonyabb fix jövedelmét - az Egyesült Államokban mindössze 64 400 euró a menedzseri átlagbér, csupán 2000 euróval magasabb a lengyelországinál - számos részvényopció, és egyéb, a teljesítménytől függő juttatás egészíti ki. Ezek értéke a fix kereseteknek akár az egynegyedét is elérheti.

A másik, szintén figyelembe veendő szempont, hogy a felmérésben bruttó összegek szerepelnek, márpedig az egyes országot adórendszerei között jelentős eltérések vannak: Dániában a legmagasabb szja-kulcs sem éri el a 20 százalékot, míg Németországban és Ausztriában 40 százalék fölött van a felső adókulcs.