Szabolcs
20 °C
35 °C

Csökkent a fizetési mérleg hiány

2004.03.12. 10:59
Az elemzők által vár 241 millió eurós hiánnyal szemben az MNB adatai szerint 163 millió euró hiánnyal zárt januárban a folyó fizetési mérleg, ami az egy évvel korábbinál is kisebb, 37 millió euróval.
A szezonális hatásoktól megtisztított adatok szerint tovább folytatódott a 2003. második félévben elkezdődött deficit-mérséklődés, amiben a csökkenő tendenciájú áruforgalmi hiány játszott döntő szerepet. A jövedelmek és a viszonzatlan átutalások egyenlege kiegyensúlyozott képet mutatott az év első hónapjában is. Januárban az adósságot nem generáló tőketételeknél - a közvetlen tőkebefektetésekhez kapcsolódó 96 millió euró forrásbeáramlás és 205 millió euró forráskiáramlás mellett - összességében a nettó forráskiáramlás 138 millió euró volt.

Az áruforgalomban megjelenő kiadási többlet 3063 millió euró export és 3107 millió euró import egyenlegeként alakult ki. A kivitel 256 millió euróval, a behozatal 200 millió euróval magasabb az előző év azonos havi adatánál. A szezonális hatásoktól megtisztítva, az előző hónaphoz képest az export növekedése meghaladja az import növekedési ütemét. A szezonálisan kiigazított egyenleg januárban 100 millió euróval kisebb az előző havi adatnál. Az idegenforgalom bevételi többlete 18 millió euró volt. A szezonális hatások kiszűrésével számított idősor alapján az idegenforgalom egyenlegének a trendje az elmúlt hónapokban növekedő bevételi többletet mutat.

A vizsgált hónapban az idegenforgalmon kívüli szolgáltatások kiadási többlete 129 millió euró volt. A szezonális hatások kiszűrésével számított idősor alapján az idegenforgalmon kívüli szolgáltatások egyenlegének trendje folyamatosan növekvő kiadási többletet mutat. A tőkebefektetésekhez kapcsolódó 52 millió euró nettó jövedelemkiáramláson belül a profitjellegű nettó kifizetés 4 millió euróval nagyobb, az adósság típusú befektetésekhez kapcsolódó nettó kamatkiadás 34 millió euróval kisebb az előző évi értéknél. A viszonzatlan folyó átutalások januári 35 millió euró bevételi többlete 10 millió euróval marad el a tavaly januárban regisztrált értéktől.

Januárban a nem adóssággeneráló finanszírozás formájában megjelenő tőkemozgások egyenlege 138 millió euró kiáramlást mutatott. A tulajdonosi részesedés formájában megvalósuló közvetlen tőkebefektetések értéke a magyar befektetők 205 millió euró külföldre irányuló és a külföldi befektetők 96 millió euró, Magyarországra irányuló tőkebefektetésének eredményeként alakult ki. A tulajdonviszonyt megtestesítő portfólió befektetéseknél jelentkező nettó forgalom 28 millió euró forráskiáramlást mutatott. Január végén a jegybanki tartalékok értéke 10,7 milliárd euró volt.