Leonóra, Inez
-3 °C
6 °C

Tízmilliókat keres a magyar csúcsmenedzser

2003.05.07. 12:51
Három év alatt 12-30 millió forinttal nőtt a magyar felsővezetők éves keresete. A csúcsmenedzserek az ezredfordulón 12-23 millió forintot tehettek el évente, idén már 24-53 millió közötti összeget kapnak. A vezetők jövedelme így több tízszerese az átlag magyar keresetének. Egy magyar menedzsernél így is két-háromszor többet keres egy külföldi. Igaz, átlagbéreinket ötszörösen haladják meg az uniós jövedelmek.
Csaknem kétszer annyit keresnek idén a vállalati felsővezetők, mint három évvel ezelőtt. Egy átlagos magyar vállalati menedzser bruttó 12-23 millió forintot kapott 2000-ben - olvastuk a Cégnet honlapján. Ehhez még járt a cégautó, a mobiltelefon, a kedvezményes vállalati hitel, a vállalati termék kedvezményes vásárlása, a biztosítás, esetenként a részvényopció. A teljes menedzseri jövedelem így 16-30 millió forint volt.

Idén a magyar felsővezetők éves keresete a különféle juttatásokkal már 24 és 53 millió forint között mozog. A fix jövedelem a cégnagyságtól függően változik: az egymilliárdos árbevétel alatti cégek vezetői jellemzően 14, az afölötti forgalmat produkálóké 20, a hatvanmilliárdosnál nagyobb árbevételű vállalkozásoké 29 millió forintos "alapfizetésre" számíthatnak - írja a Magyar Hírlap. Ezeken túl még számos egyéb ösztönző elem és béren kívüli juttatás is jár, amelyek az éves alapbér 75-80 százalékát teszik ki. A csúcsvezetők jövedelme ezekkel együtt éri el a már említett, havi kettő-négy és fél milliós összeget.

A távközlés fizet a legjobban

A topmenedzseri fizetések attól is függnek, hogy mely gazdasági ágazatban tevékenykedik a vállalat. Az idén a távközlési szektor kínálja a legmagasabb felsővezetői fizetéseket, de hagyományosan jól fizető ágazatnak számít a bankszféra is. A korábban szinte álomszerűen magas fizetéseket nyújtó informatikai cégek viszont visszafogottabbak.

Évek óta megfigyelhető az is, hogy a felső vezetők bérezésénél az egyes területek között jelentős az eltérés. Általában a pénzügy és az értékesítés irányítói remélhetnek kiemelt javadalmazást, őket a humán erőforrás és a marketingterület vezetői követik.

Európában ez sem sok

A magyar menedzserek csúcsfizetései nemzetközi összehasonlításban már korántsem kiemelkedők. A kisebb és közepes vállalatok vezetőinek jövedelme Nyugat-Európában csaknem kétszerese a hazai topmenedzserekének. A nagyvállalatok esetében ennél is nagyobb, két és fél, háromszoros az eltérés. A 24-53 millió forintos csúcsvezetői jövedelem 100-221 ezer eurónak felel meg. Németországban viszont már a kezdő menedzseri fizetések is elérik a 42 ezer eurót.

A magyar munkavállalókhoz képest persze így is sokszorosan túlfizetettek a menedzserek. A múlt év végén a hazai átlagkereset havi 130 ezer forint volt, ami éves szinten mintegy másfélmillió forintnak felel meg. A csúcsvezetők tehát ennek az összegnek a 15-35-szörösét keresik. Ez a különbség sokkal nagyobb, mint az Európában megszokott. Az uniós tagállamok többségében a menedzseri fizetések csak nyolc-húszszorosai az átlagkereseteknek.