Benedek
-4 °C
5 °C

Az első munkahelynél még nem a fizetés a lényeg

2004.02.03. 09:01
Ma már nem a pénz az elsődleges szempont, ha egy diplomás pályakezdő első munkahelyét keresi. Örül, ha egyáltalán bármilyen állást talál. Amikor azonban munkahelyet vált, akkor már nagyon nem mindegy, mennyit kereshet az új helyen.
A diplomás pályakezdők számára már nem a pénz jelenti a fő választási szempontot, ha az első munkahelyről van szó - derül ki a Hay Group Menedzsment Tanácsadók Kft. által készített felmérésből. A megkérdezettek legtöbbje inkább a kihívást jelentő, érdekes munkakört, a továbbtanulási, fejlődési lehetőségeket és a munkahelyi stabilitást nézi, ha választani kell. Ezen túlmenően a férfiak számára nagyon fontos a rugalmas munkavégzés, a nők pedig a vállalati kultúrának és arculatnak tulajdonítanak nagyobb jelentőséget.

Lakóhely vagy karrier

Az első munkahely kiválasztási szempontjai között természetesen területi különbségeket is találhatunk: a budapestiek a nemzetközi karrier, valamint a gyors előrejutás lehetőségét tartják fontosnak, míg a vidékiek sokszor azt nézik, milyen közel fognak dolgozni lakóhelyükhöz.

A pénz azonban - úgy tűnik - már nem igazán számít. Tóth Sándor, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BMGE) Karrier Központjának vezetője szerint ez azért lehet, mert a frissdiplomások már eljutottak arra a szintre, hogy örülnek, ha munkahelyhez juthatnak, pláne, ha ez legalább valamilyen szinten megfelel az elvárásaiknak. Az már szinte mindegy, hogy mindezért menynyi pénzt kapnak majd. Gyakorlatilag nem nagyon válogathatnak.

Három éven belül

Ráadásul később az így szerzett tapasztalatot az illető pályakezdő beírhatja az önéletrajzába, ami nagy segítséget jelenthet, ha a jövőben új - esetleg akár jobban is fizető - munkahely után néz. Márpedig sokan közülük így tesznek. A Hay Group által készített felmérésben részt vevők közel 22 százaléka mondta azt, hogy a következő három évben el szándékozik hagyni a munkahelyét. Ráadásul a BMGE Karrier Központja felmérése is hasonló tapasztalatokról árulkodik: akik 2001-ben a gazdaságtudományi egyetemen végeztek, azoknak mostanra több mint 30 százaléka már a második, harmadik vagy sokadik munkahelyét "fogyasztja".

A pénz miatt váltanak

Arra, hogy a pályakezdők miért cserélik le - viszonylag hamar - első munkahelyüket, több magyarázat is van: az egyik például, hogy a nagy várakozásokat sokszor nagy csalódás követi, ráadásul pont azokon a területeken, amelyek a legfontosabbak voltak az első munkahely kiválasztásánál: úgymint a munkakör tartalma, a fejlődési lehetőségek és a stabilitás. Ami azonban talán még gyakoribb indok a váltásra: a pénz. Míg ugyanis az első munkahelynél nem volt különösebb szerepe a várható juttatásoknak, addig az újnál már - a Hay Group adatai szerint - a fizetésnövekedés kilátásai és a kezdő fix bér is sokat nyom a latban. Ráadásul a BMGE Diákközpont és a Szonda Ipsos által a műegyetemistákat is alkalmazó cégek körében készített felmérés is ezzel egybevágó eredményre vezetett: a megkérdezett munkáltatók közel fele mondta azt, hogy ha egy volt műegyetemista elmegy a cégtől, akkor - többek között - az új helyen várható magasabb bérrel és több juttatással indokolja lépését, és az is gyakran előfordul, hogy az illető az aktuális munkahelyén nem bízik a karrierlehetőségekben, vagy más szakterületet választ.