Tünde
11 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Új feltételek a k+f-pályázatoknál

2008.08.19. 07:34
Két kutatás-fejlesztéssel, illetve innovációval kapcsolatos uniós pályázat határidejét meghosszabbították. Ugyanakkor 10 pályázat feltételei és jogcímei megváltoztak.

Több héttel meghosszabbították a beadási határidőt két kutatás-fejlesztési pályázati kiírásnál a Gazdaságfejlesztési (GOP) és a Közép-magyarországi (KMOP) operatív programoknál. A két program 1.1.1-es számú felhívására, amely piacorientált kutatás-fejlesztési tevékenységhez nyújt támogatást, három héttel tovább, 2008. szeptember 22-ig lehet pályázni. A vállalati innováció támogatására meghirdetett GOP-1.3.1-es és a KMOP-1.1.4-es kiírásnál ugyancsak nőtt - 2008. december 1-jéig - a pályázat benyújtására rendelkezésre álló idő. (Várhatóan ezeknél a kiírásoknál lesz a legtöbb nyertes.)

A pályázni szándékozók számára szintén fontos információ, hogy módosultak a Gazdaságfejlesztési operatív program k+f és innováció a versenyképességért prioritására és a regionális operatív programok k+f és innováció tárgyú konstrukcióira rendelt források felhasználásának szabályai és a támogatás jogcímei. Ez a változás a GOP öt kiírását és a KMOP ugyancsak öt tükörpályázatát érinti kutatás-fejlesztési témakörben. Ráadásul valamennyi pályázatkitöltő programjánál szintén tanácsos figyelni a változásokra. A kitöltőprogram frissítésekor a kiíró Nemzeti Fejlesztési Ügynökség és a Magyar Gazdaságfejlesztési Központ Zrt. közreműködő szervezet ígérete szerint az addig beírt adatok nem vesznek el.

Fontos változás például, hogy a GOP-1.3.1-es kiírásnál 15 millió forintra csökken az igényelhető támogatás összege. Egyidejűleg kedvezőbbre módosul az árbevétel-vállalás rendszere. Az új feltétel meghatározása szerint "a pályázó vállalja, hogy a projekt fizikai befejezési évét közvetlenül követő két teljes üzleti év végéig a projekt keretében kifejlesztett termék, szolgáltatás vagy technológia értékesítéséből származó nettó árbevétele eléri a támogatás minimum 20 százalékát". További új elvárás, hogy "egy pályázó egy adott projektre vagy annak részére az adott telephelyen a GOP keretében meghirdetett különböző vissza nem térítendő támogatást nyújtó pályázati kiírások közül csak egy kiírásra nyújthat be pályázatot".

Jelenleg több mint 50 milliárd forintnyi támogatásra lehet pályázni a két program jelenleg elérhető kutatás-fejlesztési felhívásainál. A kiíró Nemzeti Fejlesztési Ügynökség összesen 325 nyertessel számol. Várhatóan a legtöbben - szám szerint 213-an - a vállalati innovációhoz elnyert támogatásnak örülhetnek. Szintén nagyobb számú - összesen 81 - nyertessel kalkulálnak a piacorientált kutatás-fejlesztési tevékenység támogatására kiírt pályázatnál is.