Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Feketemunka: szorul a hurok

2006.10.31. 08:22
Kapcsolódó cikkek (1)
Egyre jobban szorul a jogszabályi hurok az építkezéseken dolgozó kontárok, a feketén foglalkoztatók körül. Az újabb szigorítások a tervek szerint 2007-től lépnének hatályba, jelenleg a szakmai egyeztetések folynak.

A jövőben az eddiginél jóval szigorúbban ellenőrzik az építkezéseken részt vevők – a tervezők, a felelős műszaki vezető, az építési ellenőr, a kivitelezők – szakmai jogosultságát – mondta a Világgazdaságnak Magyar Mária, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium szakértője. Minden korábbinál következetesebben kérik majd számon az építési napló meglétét is, ugyanis ez a naprakészen vezetett dokumentáció sok mindent elárul a készülő építményről, például azt, hogy az adott napon éppen milyen munkafolyamatot végeztek, ezen kik, mely alvállalkozók vettek részt, milyen szakképzettségű embereket foglalkoztattak.

Mulasztás esetén súlyos bírság fenyeget, akár a szakma gyakorlásától is eltilthatják egy időre a vétkes vállalkozást. A napló vezetésének elhanyagolása miatt több millió forintos bírságot is kiszabhat az építésügyi hatóság. S hogy a végrehajtás valóban hatékony legyen, a behajtás az állami adóhatóság feladatkörébe tartozik, amely az építésügyi és építésfelügyeleti bírságot köztartozásként szedi be.

A készülő rendelet egyébként megváltoztatja a bírság megállapításának alapját is. A kivitelezési szerződéses értékről áttérnek a jogszabály szerint számított építményértékre, továbbá a légköbméter helyett az alapterület lesz a számítás alapja; ez a szakember szerint egyszerűbb és jobban kezelhető, mint a mostani gyakorlat, s az építmény tényleges értékét is jobban tükrözi.

Az új szabályozás valójában akkor lesz igazán hatékony, ha a végrehajtáshoz szükséges szervezet – az építésfelügyeleti hatóság – teljes létszámban feláll – mondta Magyar Mária. Jelenleg még csak mintegy húsz építésfelügyelő dolgozik az országban, de 2008. január elsejéig a véglegesnek tekintett létszám eléri a 190 főt. Ez egyébként – a kiadott építési engedélyek és a hozzájuk rendelt felügyeleti helyszíni ellenőrzések arányában – megfelel a nemzetközi gyakorlatnak.

A mostani, viszonylag kis szervezetnek már sikerült érzékeltetnie, mire számíthatnak a feketén foglalkoztatók, a jogosulatlanul dolgozók, ha teljes körűen kiépül a hatóság – utalt vissza egy tavaszi akcióra a szakember. Budapestre hívták az összes felügyelőt, akik egyetlen nap alatt 15 helyszínen vizsgálódtak. Bár ezt előzetes bejelentés után indították, kellő időt hagyva a szabálytalanságok megszüntetésére, mégis annyi hiányosságra bukkantak, amennyi alapján 30 millió forintos bírságot is kiszabhattak volna. Ettől ez alkalommal eltekintettek.

Rendelettervezet készül arról is, hogy az építési műszaki ellenőrök és a felelős műszaki vezetők csak akkor gyakorolhassák a szakmát, ha megfelelnek az uniós direktívákkal összhangban kialakított feltételeknek. Ezzel szeretnék egységes szabályozási rendszer alá vonni a szakmát, egyúttal magasabb szintre emelni a minőségi mércét. Mindez a nemzetközi versenyképesség erősítését is jelenti. Az ellenőrizhetőség érdekében feltétel lesz az is, hogy csak azok vállalhatnak ilyen típusú munkát, akik szerepelnek valamelyik szakmai kamara névjegyzékében.