Ágnes
-5 °C
2 °C

Újabb feketelista az APEH-től

2007.02.09. 09:19
Jelenleg 410 szereplője van annak a listának, amelyen az adóhivatal közli: milyen gazdasági szervezetek és egyéni vállalkozók adószámát függesztette fel. Az adószám-felfüggeszéssel – amit a tavaly nyáron elfogadott adótörvénycsomag vezetett be – a fiktív vállalkozások kiszűrése volt a jogalkotók célja. A listáról eddig csak három szereplő került le, miután tisztázta adatait.

November 15-én jelentek meg az első nevek az APEH honlapjának azon a listáján, amelyen a felfüggesztett adószámú szervezeteket és egyéni vállalkozókat tüntetik fel. Akkor csak két, majd november végéig további húsz bejegyezéssel gyarapodott a lajstrom, ám azóta már beindult az APEH.

Alapítványok és egy szakszervezet a cégek között

Csak ezen a héten újabb huszonhat névvel gyarapodott a január végéig már 384-esre duzzadt sor, így a mostani összesítésben már 410 társaság, egyéni vállalkozó és adószámmal rendelkező magánszemély neve szerepel. A névsorba most bekerültek mindegyike gazdasági társaság, többsége kft., de van köztük néhány bt. is (részvénytársaság egy sincs).

Az ebben a hónapban felfüggesztettek többsége kereskedelmi vagy építőipari cég, 15 vállalkozás végez kereskedelmi, 5 építőipari vagy ingatlanforgalmazói tevékenységet, további 2 tevékenységi körében a kereskedelem és az építőipar is szerepel. A teljes névsorban is nagyon sok az építőipari és kereskedelmi vállalkozás, köztük olyan egzotikusan hangzó elnevezések, mint a Mamóka-Bau Bt., a Bau-Bla Kft., a Mo-Gyi 2000 Bt., a Dragon 2000 Bt., a Varázshegedű Kft., az Aranyélet Bt., a Hibátlan Bt. vagy a Zsu-Ga 98 Bt.

Néhány ismertebb cégnév is van a listán, ilyen az arra december 19-én felkerült Business Magazin Kiadó Kft., valamint az Avianca kolumbiai légitársaság képviselete. A listán 9 magánszemély, 1 szakszervezet – a Független Gépszer Szakszervezet – és 4, az OSC vízilabdásaiért, az óbudai tömegsportért, a nagykunsági növénynemesítésért és a karcagi vegyeskarért létrehozott alapítvány is szerepel.

Tavaly óta függeszthetnek fel

Az adószám felfüggesztésének lehetőségét a tavaly nyáron elfogatott adótörvénycsomag vezette be. Ezzel akkor szankcionálható egy vállalkozó vagy vállalkozás, ha az APEH által két egymást követő alkalommal postázott küldemény "címzett ismeretlen" megjelöléssel érkezik vissza, ha egy ellenőrzés során az adórevizorok a székhelyet nem valósnak minősítik, továbbá ha a cég képviselője nem érhető el, vagy fiktív személy.

Az így sújtott vállalkozások az adószámot csak a "felfüggesztés alatt" megjelöléssel használhatják. Amíg ez az állapot fennáll, nem jogosulnak a korábbi – akár a szabályos működés időszakára szóló – adó-visszatérítésre. Emellett a felfüggesztés időszakára akkor sem kaphatnak később adó-visszatérítést, ha bebizonyosodik utólag, hogy a felfüggesztés jogtalan, alaptalan volt.

Ilyenre eddig nem sok precedens volt. A Pénzcentrum információi szerint a felfüggesztések miatt ritkán reklamálnak. Az adóhatóság eddig mindössze három esetben vonta vissza a határozatát, mert az érintett cégek tisztázták az adataikat, vagyis megadták pontos címüket, vagy bejelentették képviselőjüket és azok elérhetőségét.

Még nem töröltek

Az APEH adószámot egyelőre nem törölt, de hamarosan erre is sor kerülhet. Az első felfüggesztésről szóló határozat jogerőre emelkedése óta nem telt el az a 90 nap, amikor az adóhatóság a törlést is elrendelheti. Erre a lépésre nincs módja, ha az adózó közben kérelmezte a felfüggesztés megszüntetését, vagy felszámolás, végelszámolás alatt áll.

A számlabefogadókat egy partner adószámának felfüggesztése még nem érinti közvetlenül, ők ettől függetlenül minden egyéb feltétel teljesülése esetén levonhatják a számlán szereplő áfát. Azt követően azonban, hogy az adóhivatal törli a partner adószámát, a számla már nem adóalanytól származik, vagyis levonásra nem jogosít, sőt a számviteli törvény szerint nem hiteles, így a vállalkozás könyveiben sem számolható el.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!