Géza
-12 °C
-4 °C

Elindult a munkaügyi feketelista

2006.10.03. 07:37
Több ezer cég szerepel abban a nyilvános adatbázisban, amely a munkaügyi főfelügyelőség honlapjáról érhető el. Cégnévvel vagy adószámmal lehet rákeresni azokra a társaságokra, amelyek tavaly augusztus óta megsértették a munkaügyi szabályokat, és emiatt jogerős, végrehajtható határozatot hoztak ellenük.

A cég neve vagy adószáma alapján lehívható az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) honlapján közzétett adatbázisból, hogy az adott munkáltató ellen a múlt év augusztusa óta hoztak-e munkaügyi jogszabályok megsértése miatt jogerős és végrehajtható határozatot.

Kizárás közbeszerzésből, támogatásokból

Az erre vonatkozó jogszabályok szerint csak azok a cégek vehetnek részt közbeszerzésben, illetve azok részesülhetnek állami támogatásban, amelyek a munkaügyi előírások szerint tevékenykednek, "rendezett munkaügyi kapcsolatokat tartanak fenn".

A közelmúltban azt közölte az OMMF, hogy az év elejétől augusztus végéig az ellenőrzött 17 569 munkáltatóból 12 029-nél találtak valamilyen munkaügyi jogszabálysértést. Az ellenőrzött munkáltatóknál foglalkoztatott 183 452 munkavállalóból 105 736-ot foglalkoztattak a munkaügyi jogszabályok megsértésével. A munkaügyi felügyelők mintegy 7300 alkalommal munkaügyi bírságot szabtak ki a szabálytalanságok miatt, 3200 esetben a szabálytalanság megszüntetésére szóló határozatot hoztak.

A szociális és munkaügyi miniszter szeptember 23-tól hatályos rendelete szerint - azóta szerepel a honlapon a nyilvános lista - a pályázatokat elbíráló intézmények a korábbiaknál lényegesen egyszerűbben győződhetnek meg a rendezett munkaügyi kapcsolatok követelmény teljesítéséről. Csak beírják az OMMF honlapjára a kérelmező cég nevét vagy adószámát, s máris meggyőződhetnek arról,hogy az illető vállalkozás szerepel-e az adatbázisban, azaz megsértette-e a munkaügyi jogszabályokat.

Több ezer vállalkozás a listán

Korábban a közbeszerzésben induló, vagy állami támogatásért pályázó vállalkozásnak kellett beszereznie az OMMF-től az igazolást. A rengeteg igazolás kiadása viszont szinte megoldhatatlan többletfeladatot jelentett a hatóságnak. Ezt követően már a közbeszerzésben, állami támogatásban eljáró intézményeknek adták ki összevontan, csoportosítva az igazolásokat, ez lényegesen megkönnyítette a munkát. A jelenlegi változat jelenti a legkevésbé bürokratikus igazoláskiadást.

Mindez a jogkövető magatartásra is ösztönöz a nyilvánosság erejével. Mivel a munkaügyi jogszabályokat be nem tartó cégekről, a vétségről bárki tájékozódhat, általánosságban sem túl jó ajánlólevél a listán szerepelni. A listán több ezer vállalkozás szerepel, ezért az eligazodáshoz legalább a cég neve szükséges. A nyilvántartás nem kínál fel valamiféle csoportosítást, összesítést a lekérdezéshez.