Géza
-11 °C
-4 °C

Félmillió olasz turista érkezett

2004.08.10. 08:03
A németek és az osztrákok után az olaszok a legkíváncsibbak Magyarországra. Fontos turisztikai célpontot jelentenek a gyógyszállók.
Az olasz turisták hagyományosan a magyarországi idegenforgalom egyik legfontosabb vendégkörét jelentik. Németország és Ausztria után az olaszok ma már a harmadik legfontosabb relációt jelentik, megelőzve a negyedik Hollandiát.

Félmillió

Magyarországra 466 ezer olasz látogatott el 2003-ban, ez 12 százalékkal több az egy évvel korábbinál. Tavaly az olasz ideutazók a magyarországi kereskedelmi szálláshelyeken 476 ezer vendégéjszakát töltöttek el, ez hat százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit. A vendégek 93 százaléka szállodában lakott.

Az Itáliából érkező vendégek egyre gyakrabban keresik fel a magyarországi gyógyszállókat, 2003-ban 33 ezer vendégéjszakát töltöttek ilyen helyen. Idén tovább nőtt az olaszok utazási kedve: január-májusban 237 ezer éjszakát töltöttek magyarországi szálláshelyen, ez 28 százalékkal több az egy évvel korábbinál.

Egyénileg

Viszonylag kevesen választják a szervezett beutazást: utazási iroda keretében 33 ezer olasz érkezett Magyarországra, összesen 110 ezer éjszakát töltve itt; mindkét adat 11 százalékkal elmarad a 2002. évitől.

Ennél jobban nő a magyarok utazókedve. A múlt évben 77 ezren választottak szervezett kiutazás keretében valamilyen olaszországi célpontot, ahol összesen 467 ezer éjszakát töltöttek el - a KSH adatai szerint. Ez mintegy 17 százalékkal múlja felül az előző év teljesítményét.