Gerzson
-3 °C
3 °C

Félünk a túlköltekezéstől

2005.03.08. 07:46
Egy felmérésen a hitelplasztikok fő hátrányaként a megkérdezettek 21 százaléka a magas hitelkamatokat jelölte meg, míg 17 százalékuk amiatt aggódott, hogy a hitelkártya túlköltekezésre csábít.
A magyar hitelkártya-birtokosok 59 százaléka tudatosnak mondható: valóban csak a kamatmentes költési lehetőséget használja ki, s határidőre, rendben törleszti aktuális egyenlegét - derült ki a MasterCard Europe kártyatársaság felméréséből.

Kelet-Magyarország az élen

A rendszeresen a teljes összeget törlesztők 64 százaléka rendelkezik felsőfokú képesítéssel, 68 százalékuknak az átlagnál magasabb a jövedelme, s jobbára (64 százalékban) férfiak. A rendszeresen törlesztők 80 százaléka kelet-magyarországi városlakó.

A MasterCard kimutatásai szerint számukra a fő motivációs erő a kamatfizetés elkerülése - nyilatkozta Mihalszky Anikó, a kártyatársaság közép-kelet-európai regionális marketingmenedzsere. A hitelplasztikok fő hátrányaként a kártyatársaság által megkérdezettek 21 százaléka a magas hitelkamatokat jelölte meg, míg 17 százalékuk amiatt aggódott, hogy a hitelkártya túlköltekezésre csábít.

Ami a hitelkártya erősségeinek ismeretét illeti, meglehetősen szerény tájékozottságról adtak tanúbizonyságot a hitelplasztikkal nem rendelkezők. A kamatmentes időszakot és azt a tényt, hogy átmenetileg a bank pénzét használhatja a kártyatulajdonos, a hitelkártyával már rendelkezők 19-19 százalékban tartják a hitelkártyák erényének.

Ugyanakkor a kamatmentes időszak nyújtotta előnyt az áruhitellel, illetve személyi kölcsönnel rendelkezők 8, a betétikártya-birtokosoknak pedig csak 6 százaléka tartotta kiemelkedő fontosságúnak. Azt, hogy nem kell saját pénzét használnia az ügyfélnek, az áruhitel-felvevők 15 százaléka emelte ki előnyként, érdekes módon e válasz támogatottsága a betétikártya-birtokosok között mindössze 6 százalékos volt.