Fél évig tart a munkavadászat

2006.05.23. 07:23
Legalább fél évig keres munkát egy friss diplomás, de az időtartam nagyban függ az elvégzett szaktól, illetve a papírt adó egyetemtől.

Legalább hat hónapig, de akár egy évig is eltarthat, mire egy friss diplomás elhelyezkedik - véli Deák Andrea, a Neumann International ügyvezetője. Ma már a gyors karrierlehetőség nem jellemző, míg a multinacionális cégek megtelepedésének idején valóban kiemelkedő lehetőségekhez juthatott egy friss diplomás.

Túlképzés

Juhos Andrea, a DBM Hungary ügyvezetője szerint kurrens végzettséggel, például informatikusi vagy mérnöki diplomával gyorsabban el lehet helyezkedni, míg a tanárok, jogászok és kommunikáció szakon végzettek jóval nehezebben találnak munkát, esetükben gyakoribb a pályaelhagyás is.

Az idén várhatóan több mint húszezer diák végez a túlképzéses területeken, csaknem kétezer újságíró és tízezer tanár kerül a munkaerőpiacra. A kapósabb üzleti szakokon több mint 15 ezer diák szerez diplomát, a legkelendőbb mérnöki és informatikai végzettséggel körülbelül négyezren rendelkeznek majd.

A munkáltató számára nemcsak az számít, mi áll az oklevélben, hanem az is, hol végzett a pályakezdő.

A vállalatok gyakorlatában kialakult egy rangsor a felsőoktatási intézményekről, így például szívesebben veszik fel a Corvinus vagy a Műegyetem volt diákjait, míg egyes főiskolákat és egyetemeket kevésbé preferálnak - tette hozzá Juhos.

A Budapesti Műszaki Egyetem Karrier Irodájának legfrissebb felmérése szerint a végzettek többsége ismerősök segítségével vagy egyetemi kapcsolat alapján helyezkedik el, a friss diplomások több mint 20 százaléka pedig internetes állásközvetítők és állásbörzék segítségével talál állást.  • Hírek
  • Hírek