Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Jön a Bádogember-kommandó

2008.04.14. 07:23
Ötpárti összefogással készül egy új, a fémlopást visszaszorító törvény. Szigorúbban szabályoznák a kereskedőket, míg a rendőrségen külön csoport jönne létre a szobrok védelmére.

Törvénymódosításokkal próbálják meg visszaszorítani a szobrokra, harangokra és egyéb alkotásokra szakosodott színesfémtolvajokat - mondta Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke. Féléves tárgyalást követően ugyanis mára körvonalazódott, hogyan lehetne visszaszorítani az illegális színesfém-kereskedelmet.

Az öt parlamenti párt, a szakhatóságok (Vám- és Pénzügyőrség, több minisztérium) és a kormány elképzelése szerint szigorúbb szabályok alkalmazásával és hatékony, célzott ellenőrzésekkel kell fellépni. Elsősorban a kereskedelmi törvényt kell módosítani Kondorosi Ferenc kormánybiztos szerint, meghatároznák például, mit is jelent a fémkereskedelem.

Emellett a Vám- és Pénzügyőrség engedélyét is ki kellene kérni ahhoz, hogy valaki ilyen tevékenységet folytasson. Minden engedélyes fémkereskedőnek meghatározott pénzbeli vagy ingatlan formájában kötött biztosítékot is fel kell majd mutatnia. Így a jövedéki adós termékek kereskedelméhez kötődő eljárásokhoz hasonló elemeket alakítanának ki - arról azonban nincs szó, hogy a fémkereskedelem is a jövedéki adó hatálya alá tartozzon.

A tervek szerint a kereskedőknek részletes nyilvántartást kell vezetniük, vagyis a vevőket és az eladókat is lajstromozni kell. A szobrok védelmére külön szabályokat is kidolgoznának: ha egy fémkereskedő egy szobrot átvesz, azt tíz napig tárolnia kellene, és csak ezt követően használhatná fel, olvaszthatná be - hatósági engedély birtokában. A szobrokat azzal is védenék, hogy hosszabb távon minden értékesebb alkotást egyedi azonosító jellel látnának el.

A nyomozást is komolyabban vennék a hatóságok: a VPOP és az ORFK is meghatározta ezzel kapcsolatos feladatait, a kormány pedig Bádogember-kommandó néven állítana fel egy csoportot a színesfémtolvajok ellen. A tervek szerint májusra állhat össze a pontos normaszöveg, amelyet aztán a szakma képviselőivel is megvitatnak. Az új szabályozás legkorábban szeptemberben léphetne hatályba, mert a kereskedelmi törvény módosítását az Európai Bizottsággal is el kell fogadtatni.