Albert, Lipót
3 °C
12 °C

Börtön járhat a cégfantomizálásért

2006.09.21. 08:33
Októberben kerülhet a kormány elé az a törvényjavaslat, amely börtönbüntetéssel sújtaná a cégek eltüntetésében közreműködőket. A cégfantomizálásért akár három évre is leültethetnék a könyvvizsgálót. A törvényjavaslat indoklása szerint évek óta súlyos károkat okoz a vállalkozások nyerészkedési célú eltüntetése.

Büntetné a könyvvizsgálói kötelességek megszegését és a cégfantomizálást a módosuló Btk. Az igazságügyi és rendészeti tárca tervei szerint a törvényellenesen eljáró könyvvizsgáló közérdekű munkával, pénzbüntetéssel, de akár háromévi, a cég eltüntetésében, illetve hamis cégadatok bejegyzésében közreműködő személy pedig akár kétévi szabadságvesztéssel felelne magatartásáért - értesült a Világgazdaság.

A büntető törvénykönyvben a gazdasági bűncselekmények módosítása a júliustól élő új, nagyobb felelősséget bevezető társasági, cég- és csődjogi rendelkezésekhez kapcsolódik, de figyelemmel van a jogalkalmazói tapasztalatokra is, és ezért több helyen pontosítja, egyértelművé teszi a tényállásokat.

Az utóbbi években több emlékezetes perben játszott szerepet a könyvvizsgálói jelentés. A piacgazdaság működésének feltétele, hogy a gazdálkodó szervezetek vagyoni, pénzügyi és jövedelmi helyzetéről megbízható információk lássanak napvilágot. Ezt a törvényi előírásoknak megfelelően végzett, független könyvvizsgálói munka alapozza meg.

Ha a könyvvizsgáló nem ad megbízható és valós képet az adott cégről, ezzel megtéveszti a piaci szereplőket, és veszélyeztetheti a gazdasági forgalmat, sértheti annak biztonságát. A vállalkozások valós vagyoni, pénzügyi helyzetének ismeretéhez fűződő társadalmi érdeket védené a büntető törvénykönyv az új bűncselekmény rögzítésével.

Évek óta súlyos károkat okoz és irritálja a közvéleményt a vállalkozások nyerészkedési célú eltüntetése. A cégbíróságok nem győzik megtisztítani a cégjegyzéket a fiktív vállalkozásoktól. A törvény azt szankcionálná, aki közreműködik abban, hogy a vállalat a székhelyén ne legyen fellelhető vagy a közhitelű nyilvántartásba a vállalkozás képviseletére jogosult olyan személyt jegyezzenek be, akinek a lakóhelye ismeretlen. Bár a társasági jogi szabályozás is egyre nagyobb szigorral igyekszik megakadályozni a fantomizálódást, a cégbírák úgy vélekednek, hogy a közvetlenebb büntetőjogi fenyegetettség jobban szolgálhatja a jogkövetést.

A tervek szerint összehangoltabb lesz a gazdálkodó szervezetekre vonatkozó büntetőjogi védelem, egyebek közt egyszerűsödik, átláthatóbbá válik a csődbűntettre vonatkozó szabályozás. A módosítás nem csupán a gazdasági bűncselekményeket érintené. A csempészetnél például nem az elkövetés puszta tényét, hanem azt szankcionálnák, hogy a magatartás mekkora bevételtől fosztja meg az államot. A javaslat októberben kerülhet a kormány elé.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?