Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kicsit gyengül a forint

2008.04.25. 13:38
Mind a forint erõsödése, mind a mostani, szerda óta tartó kisebb gyengülése nemzetközi trendeket követ, bár hallani olyan hangokat is, hogy piac nem akarta túl erõs forinttal elbizonytalanítani a monetáris tanácsot a hétfõre várt kamatemelés elõtt.

Péntek délelõtt 253,50 forint fölé is elszaladt átmenetileg az euró ára, de az árfolyam koradélutánra már erõsödött, 253 alá ment a közös deviza ára. Ez még mindig elmarad mind a reggeli 252-es nyitástól, pláne a szerdán elért féléves csúcsot jelentõ 251 alatti szinttõl.

Az elmúlt két nap 1-1,5 százalékos gyengülése a hét elejei stabilitást tekintve nem mondható kicsinek, de régiós, illetve feltörekvõ piaci összehasonlításban nem is egetverõ. Pénteken gyengült a zloty és a török líra is, a dollár pedig jelentõsen erõsödött (forintban a dollár 160,60 környékérõl 163 közelébe erõsödött.)

Németh Dávid, az ING Bank elemzõje szerint miközben a forint hét elejei ereje az optimista nemzetközi hangulattal volt magyarázható, most ugyancsak nemzetközi okok állnak a gyengülés mögött is. Bár az elemzõ szerint hallani olyan hangokat, miszerint a piac egyszerûen csak nem akarta túlerõsíteni a forintot a hétfõre várt kamatdöntés elõtt, nehogy elbizonytalanítsa a monetáris tanácsot, szerinte a sáveltörlés után ennek nincs jelentõsége. Igaz, a jegybank épp azzal bizonyíthatta volna, hogy ténylegesen nem törõdik az árfolyammal, ha esetleg 250 alá süllyedt árfolyam mellett is kamatot emelt volna.

A szakértõ úgy véli: a negyedszázalékpontos kamatemelés már annyira beépült a várakozásokba, hogy annak megtörténte esetén nem lenne érdemi forinterõsítõ hatása, elmaradása viszont gyengítheti a magyar pénzt.