Ábrahám
17 °C
29 °C

Kicsit gyengül a forint

2008.04.25. 13:38
Mind a forint erõsödése, mind a mostani, szerda óta tartó kisebb gyengülése nemzetközi trendeket követ, bár hallani olyan hangokat is, hogy piac nem akarta túl erõs forinttal elbizonytalanítani a monetáris tanácsot a hétfõre várt kamatemelés elõtt.

Péntek délelõtt 253,50 forint fölé is elszaladt átmenetileg az euró ára, de az árfolyam koradélutánra már erõsödött, 253 alá ment a közös deviza ára. Ez még mindig elmarad mind a reggeli 252-es nyitástól, pláne a szerdán elért féléves csúcsot jelentõ 251 alatti szinttõl.

Az elmúlt két nap 1-1,5 százalékos gyengülése a hét elejei stabilitást tekintve nem mondható kicsinek, de régiós, illetve feltörekvõ piaci összehasonlításban nem is egetverõ. Pénteken gyengült a zloty és a török líra is, a dollár pedig jelentõsen erõsödött (forintban a dollár 160,60 környékérõl 163 közelébe erõsödött.)

Németh Dávid, az ING Bank elemzõje szerint miközben a forint hét elejei ereje az optimista nemzetközi hangulattal volt magyarázható, most ugyancsak nemzetközi okok állnak a gyengülés mögött is. Bár az elemzõ szerint hallani olyan hangokat, miszerint a piac egyszerûen csak nem akarta túlerõsíteni a forintot a hétfõre várt kamatdöntés elõtt, nehogy elbizonytalanítsa a monetáris tanácsot, szerinte a sáveltörlés után ennek nincs jelentõsége. Igaz, a jegybank épp azzal bizonyíthatta volna, hogy ténylegesen nem törõdik az árfolyammal, ha esetleg 250 alá süllyedt árfolyam mellett is kamatot emelt volna.

A szakértõ úgy véli: a negyedszázalékpontos kamatemelés már annyira beépült a várakozásokba, hogy annak megtörténte esetén nem lenne érdemi forinterõsítõ hatása, elmaradása viszont gyengítheti a magyar pénzt.