Valér
-1 °C
0 °C

Fél napig bírta a forint

2008.03.13. 12:11
Folytatódik az elmúlt hetekben is megszokott ingadozás a piacokon: az amerikai Fed keddi döntése, mely a pénzügyi szolgáltatók likviditását segítette, csak átmeneti megnyugvást hozott,

Nem sokáig tartott a Fed által kedden beindított lendület az amerikai részvénypiacokon, ugyanis tegnap a pozitív irányú nyitást követõen zárásra a Dow Jones 0,4, az S&P 500 0,9, a Nasdaq 0,5 százalékkal csökkent. Eközben a dollár új negatív rekordot döntött az euróval szemben, a jegyzések ma már az 1,558-as szint fölé kerültek. A dollár gyengesége magyarázza, hogy új rekordot döntött az olajár, 110 dollár fölé került a hordónkénti ár.

A borús nemzetközi hangulatot tehát csak átmenetileg enyhítette az USA jegybankjának szerepét betöltõ Fed akciója, mellyel könnyebb feltételek mellett biztosítottak hitelt a pénzügyi szolgáltatóknak. A rosszkedvet persze fokozta, hogy egy újabb befektetési alap jelentett csõdöt: a Carlyle Capital 21 milliárd dollárra hizlalt tõkéjét amerikai lakáscélú ingatlanokon alapuló jelzálogfedezetû értékpapírokba fektette.

A hír nem kímélte az európai piacokat sem, a portfolio.hu késõ délelõtti körképe szerint az európai indexek a mai eséssel a napokban bejelentett likviditásfokozó lépések elõtti szintjeikre estek vissza. A német DAX és a francia CAC-40 index 2,4 százalékos, a brit FTSE-100 1,9 százalékos mínuszban tartózkodott nem sokkal dél elõtt.

A magyar börze 3,4 százalékot esett délig, a legnagyobb ütemben ezúttal is a világszerte eladásra ítélt pénzügyi szektorhoz tartozó papírok mentek lefelé: az OTP 4,4 százalékos mínuszt mutatott délben, de korábban már öt százalékos esésben is volt, de a másik meghatározó papír, a Mol is 3 százalék felett esett.

A forintnak sem sikerült megtartania a tegnap a kedvezõbb befektetõi hangulat mellett elért erejét: reggel már 260-ról indult az euró ára a szerda esti 259-es árfolyam után, majd délre 261,50 fölé kúszott kurzus.

További jelentõs gyengülésre azonban nem számítanak a szakértõk: a sáveltörlés nyomán lassan elvonultak a piacról a forint esésére játszó befektetõk, és a gazdasági fundamentumok sem indokolnak komoly gyengülést.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!