Sára, Márió
2 °C
6 °C

Veres: A forint nem svájci frank

2005.06.13. 12:13
Magyarország hű marad eredeti terveihez, és az évtized végén vezeti be az eurót - nyilatkozta Veres János pénzügyminiszter a Financial Timesnak adott interjújában. A forint nem a svájci frank, vagyis nem tud évtizedekig független maradni.
Bár az euró az utóbbi napokban gyengült a dollárhoz, és más valutákhoz képest - köszönhetően az uniós alkotmány körüli zavarnak, és az eurózóna országainak gazdasági teljesítményének - Veres János pénzügyminiszter az euró bevezetése mellett érvelt a Financial Timesnak adott interjúban.

Egy út

Magyarországnak nincs más lehetősége, mint 2010-ben csatlakozni az eurózónához. A forint nem olyan, mint a svájci frank, nem maradhat független évtizedekig - fogalmazott a pénzügyminiszter.

A Financial Times emlékeztet rá, hogy Magyarország van a legtávolabb az euró bevezetéséhez a tavaly csatlakozott tíz országból. A választások előtt álló kabinet nem fogja vissza drasztikusan a kiadásokat, bár a legtöbb gazdasági elemző szerint erre lenne szükség. Veres János ehelyett az adórendszer egyszerűsítését említette, mint ami megoldás lehet a bevételek növelésére.

Magyarország nem fog bevezetni egykulcsos adórendszert, mint a szomszédos kelet-európai országok egy része. Az is biztosnak tűnik, hogy a minisztériumok és hivatalok kevesebb pénzzel gazdálkodhatnak 2006-ban, mint az idén - mondta a pénzügyminiszter a Financial Timesnak.