Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Nem terjed a fogmosás

2006.08.23. 11:03
Egy magyar lakosra átlagosan évi közel negyed liter fogkrém jut a boltokban egy év alatt értékesített mennyiségből. Az átlagárak némileg csökkentek: idén május-júniusban egy kiló fogkrém átlagosan 3813 forintba került, ami 3 százalékkal kevesebb a múlt év ötödik-hatodik hónapjához képest.

A fogmosás feltételezhetően nem terjed, mivel a fogkrém kiskereskedelmi forgalma stagnál. Viszont növekszik a fogkefe eladása: akik mossák a fogukat, valószínűleg gyakrabban cserélnek fogkefét, mint korábban - vonja le a következtetést saját felmérése alapján az ACNielsen piackutató vállalat. A cég lapunkhoz eljuttatott közleményéből kiderül: tavaly július és idén június között a boltokban mintegy 11 millió darab fogkefét adtak el, 15 százalékkal többet, mint az előző hasonló időszakban. A legutóbbi időszakban évente 2,4 millió liter körül alakult a fogkrém kiskereskedelmi értékesítése.

Negyed liter fogkrém

Egy magyar lakosra átlagosan évi közel negyed liter fogkrém jut a boltokban egy év alatt értékesített mennyiségből. A kiskereskedelem bevétele meghaladja a 9 milliárd forintot 2005. július-2006. júniusban. Az átlagárak némileg csökkentek: idén május-júniusban egy kiló fogkrém átlagosan 3813 forintba került, ami 3 százalékkal kevesebb a múlt év ötödik-hatodik hónapjához képest.

A legnépszerűbbek a 75 milliliteres tubusok; rájuk jut a forgalom zöme. Piaci részesedésük mennyiségben is, értékben is növekszik. Gyengült viszont a 100 ml-esnél nagyobb kiszerelések pozíciója.

A kereskedelmi márkák nem játszanak számottevő szerepet, mivel piaci részesedésük mindössze 4 százalékot ért el május-júniusban, a mennyiségi értékesítésből. Ugyanannyit, mint egy évvel korábban.

A fogkefepiac mérete közeledik az évi 3,5 milliárd forinthoz. Értékben a növekedés mértéke 7 százalék az előző évhez képest.

Zuhan a fogkefe ára

Mind a felnőttek, mind a gyerekek által használt manuális fogkefék olcsóbbak lettek. Egy felnőttnek való fogkefe átlagos fogyasztói ára a tavaly május-júniusi 345 forintról 340-re csökkent. A gyermek szegmensben ugyanebben az időszakban 313-ról 292 forintra ment le az átlagár.

Egy elektromos fogkefét tavaly május-júniusban átlagosan 2880 forintért vásároltak, míg idén már csak 2376 forintért. Elektromos fogkeféből tizenkét hónap alatt 270 ezer darab körüli mennyiséget értékesítették, a piac mérete meghaladja a 350 millió forintot.