Rendőrt játszanak a magyar bankok

2006.06.19. 08:14
Számos hazai bank korlátozta az internetes használatra alkalmas kártyái felhasználását, hogy a magyar felhasználó ne tudjon online fogadóirodáknál játszani. A Sportingbet honlapja szerint az Inter-Európa Bank, Citibank, K&H Bank, MKB Bank, Takarékbank és a hozzá tartozó takarékszövetkezetek kártyái nem működnek náluk, írta a Napi Gazdaság.
Zajlik a futball-világbajnokság, s tart a fogadóirodák nagyüzeme is, és jól megy az internetes sportfogadó portáloknak. Bár arról nincsenek pontos információk, hogy összesen hány magyar fogadó regisztrálta magát a világbajnokságra kihegyezett bónuszakciók kapcsán, ám tény, hogy a két legnagyobb európai online fogadóiroda, a Betandwin és a Sportingbet már magyar oldalakat üzemeltet, s hirdetéseikkel is bőven találkozik a felhasználó, állapította meg összeállításában a Napi Gazdaság..

A magyar ügyfél ugyanakkor nincs könnyű helyzetben. Az általánosan elterjedt bankkártyás fizetés ugyanis hazánk irányából jelentősen korlátozott: a Sportingbet honlapja szerint számos hazai bank (Inter-Európa Bank, Citibank, K&H Bank, MKB Bank, Takarékbank és a hozzá tartozó takarékszövetkezetek) kártyáit nem lehet felhasználni internetes fogadásra az oldalon. Hasonlóak a tapasztalatok a Betandwin esetében, igaz, ezen az oldalon nincs jelzés arra nézve, hogy van-e pénzintézet, amelynek kártyái nem használhatóak, ám lapunk információi szerint hasonló a banki kör, amelynek - elvben internetes vásárlásra alkalmas - plasztikjai nem használhatóak online sportfogadásra.

A lapunknak nyilatkozó szakemberek szerint a tiltás egyértelműen a hazai bankoktól érkezik. Egyes vélemények szerint a lehetőséget letiltó hitelintézetek így "védik" magukat abban a jogi vitában, amely az uniós jog és a magyar szerencsejáték-törvény közötti inkoherencia kapcsán van: elvben Magyarországon tiltott a "külföldről érkező", internetes sportfogadás. Viszont a külföldi szolgáltatások tiltása ügyében az Európai Bizottság már megindította a kötelezettségszegési eljárást, a PM bármilyen kifogása csak időhúzásra lesz jó.

A pénzintézeteknek elvben lehetőségük van az internetes vásárlás teljes tiltására, illetve bizonyos tartalmak (például fizetős szexoldalak) "indexre" tételére. A K&H Bank indoklása szerint az internetes szerencsejáték (internet gambling) típusú tranzakciók esetében igen jelentős a kártyacsalások száma. Hasonlóan fogalmaznak a tiltást szintén elismerő MKB Banknál, kiemelve, hogy a szerencsejátékok internetes oldalakon történő fogadásától a nemzetközi kártyatársaságok az esetleges visszaélések megelőzése miatt óva intik az ügyfeleket. A K&H csak abban az esetben engedélyezi az internet gamblinget, amikor mind a kereskedő, mind a kibocsátó a K&H Bank (on-us felhasználás) - könnyen belátható, ilyenből azért nem sok van.

A Napi Gazdaság által megkeresett pénzintézetek közül az Inter-Európa Banknál értetlenségüket fejezték ki: ők nem tiltottak le semmilyen internetes vásárlási módot. Mint mondták, ez nem is lenne szerencsés, hiszen a bank piacvezetőnek számít az internetes vásárlás terén, tekintve, hogy saját internetes elfogadói hálózatot üzemeltet.

A világbajnokság kapcsán igencsak megugrott a Szerencsejáték Rt. TippMixből származó forgalma. Somorai László, a társaság szóvivője lapunknak elmondta, hogy az ilyenkor átlagos heti 240-250 millió forintos bevétellel szemben múlt héten mintegy 500 millió forintot kockáztattak a fogadók. Emellett azonban jó néhányuk dörzsölhette a tenyerét is, mivel papírforma-eredmények születtek, s az átlagosnál magasabb volt a kifizetett nyeremény is, tette hozzá a szóvivő. Múlt hétfőn például összesen csaknem 62 millió forintot, míg csütörtökön 60 millió forintot vittek el a szerencsések.  • Hírek
  • Személyi kölcsön