Valér
-2 °C
0 °C

Vártnál alacsonyabb az infláció

2003.09.11. 11:09
Augusztusban enyhén csökkentek az árak, éves szinten pedig 4,7 százalékos az infláció. A deflációt az idényáras élelmiszereknek és a szezonvégi kiárusításoknak köszönhetjük. Ebben a hónapban kevesebbet fizettünk a tartós cikkekért az egy évvel korábbinál - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adataiból.
Augusztusban a fogyasztói árak egy hónap alatt átlagosan 0,3 százalékkal csökkentek, 2002. augusztushoz viszonyítva pedig 4,7 százalékkal növekedtek. Idén az első nyolc hónapban átlagosan 4,4 százalékkal voltak magasabbak az árak, mint az előző év azonos időszakában.

Árcsökkenés az idényárak miatt

Az előző hónaphoz viszonyított áralakulást a szolgáltatások drágulása 0,11 százalékkal, az egyéb cikkek, üzemanyagoké 0,05 százalékkal, a tartós fogyasztási cikkeké 0,02 százalékkal emelte, míg az élelmiszerek árcsökkenése 0,25 százalékkal, a ruházkodási cikkeké 0,20 százalékkal, a szeszes italoké, dohányáruké pedig 0,02 százalékkal mérsékelte azt.

Egy hónap alatt - 2003. júliushoz viszonyítva - az idényáras élelmiszerek nélkül számítva az élelmiszerek árai átlagosan 0,7 százalékkal növekedtek. Az élelmiszerek körében bekövetkezett 1,0 százalékos mérséklődést az idényáras élelmiszerek 14,1 százalékos árcsökkenése okozta. Jelentősen csökkent egy hónap alatt a paradicsom, a paprika, a görögdinnye, valamint az őszibarack ára is. Emelkedett viszont a liszt (5,4 százalék), a tojás (3,7 százalék), a sertéshús (3,3 százalék), valamint a tej (1,4 százalék) ára.

Kiárusítás miatt olcsóbb

A ruházkodási cikkeknél a kiárusítások következtében erőteljesebb csökkenés volt tapasztalható, mint előző hónapban. A szeszesitalok, dohányáruknál az átlaggal közel megegyező mértékű mérséklődést a dohányáruk 0,6 százalékos árcsökkenése okozta, az akciós cigarettaárak következtében. A tartós fogyasztási cikkek áremelkedése meghatározóan az új személygépkocsik 2,7 százalékos drágulásának következménye. Az egyéb cikkek főcsoporton belül a járműüzemanyagok 1,1 százalékkal kerültek többe, mint júliusban, a tanszerek, írószerek árai - az iskolakezdés előtti akciók miatt - 3,5 százalékkal mérséklődtek.

A szolgáltatások közül a posta díjtételei 15,7 százalékkal, az üdülési szolgáltatások 2,5 százalékkal drágultak. Egy hónap alatt a fogyasztói árak, az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, valamint a friss hazai és déligyümölcs) nélkül számítva 0,1 százalékkal emelkedtek.

Drágább az alkohol, az oktatás és az energia

Egy év alatt az élelmiszerek árai az átlagosnál kisebb mértékben, 2,4 százalékkal emelkedtek. Ezen belül jelentős szóródás figyelhető meg: az idényáras élelmiszerek 13, a cukrászáru, fagylalt 10, a munkahelyi étkezés kilenc, az alkoholmentes üdítőitalok pedig nyolc százalékkal drágultak. Csökkent viszont az elmúlt 12 hónap alatt a sertészsiradék (22 százalék), a sertéshús (11 százalék), a szalonna (hét százalék), a szalámi, sonka (hat százalék), a baromfihús és a cukor (öt-öt százalék) ára.

A tartós fogyasztási cikkekért átlagosan 1,0%-kal kellett kevesebbet fizetni, mint 2002. augusztusban. A ruházkodási és az egyéb cikkek, üzemanyagok 12 hónap alatt az átlagosnál kisebb mértékben drágultak. A szolgáltatások átlag feletti, 6,8 százalékos áremelkedésén belül az oktatási szolgáltatások és a társasházi közös költség 12-12, a testápolási szolgáltatások, a szemétszállítás és a helyi tömegközlekedés mindegyike 11, a csatornadíj tíz százalékkal drágultak.

A szeszes italok, dohányáruk és a háztartási energia árnövekedése szintén magasabb volt az átlagosnál. A dohányáruk 21, a vezetékes gáz 12, az elektromos energia kilenc százalékkal került többe, mint 2002. augusztusban.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!