Szilárda
-4 °C
3 °C

Pesszimistábbak a fogyasztók

2003.09.15. 09:52
Zuhantak a fogyasztók várakozásai, az üzletiek kissé javultak - derül ki a GKI Gazdaságkutató Rt. adataiból. A fogyasztói adatok a három évvel ezelőtti szintre estek vissza. A válaszadók saját pénzügyi helyzetüket a júliusinál lényegesen kedvezőtlenebbnek látják, és a következő egy évben ennél is nagyobb romlást várnak.
Augusztusban csökkent a GKI Gazdaságkutató Rt. konjunktúra-indexének szezonális hatásoktól megtisztított értéke. Az EU-támogatásával havonta végzett felmérés szerint a fogyasztói várakozások zuhantak, az üzletiek viszont kissé javultak.

Rossz vélemény a textil- és bőriparban

Az üzleti szférán belül az ipari cégek várakozása gyakorlatilag nem változott. Javult a rendelésállomány, romlott viszont a foglalkoztatási lehetőségek megítélése. Különösen a textil- és bőriparban nagy a pesszimizmus. Az építőiparban viszont a rendelésállományról alkotott vélemény nem változott, miközben a létszám bővítését tervezők vannak enyhe többségben. A kereskedelemben a válaszadók valamelyest javuló üzletmenetről és aktívabb megrendelési politikáról számoltak be.

A fogyasztói várakozások a választási éveket jellemző tavalyi megugrás után a három évvel ezelőtti szintre estek vissza. A mutató értéke az év eleji zuhanást követően május óta folyamatosan tovább mérséklődik. A válaszadók saját pénzügyi helyzetüket a júliusinál lényegesen kedvezőtlenebbnek látták, a következő 12 hónapban pedig ennél is nagyobb romlást vártak.

Ugyanannyit vásárolunk

Az ország gazdasági helyzetének megítélése ezzel párhuzamosan ugyancsak sokkal pesszimistább lett. A megkérdezettek augusztusban az előző havinál sokkal magasabb ütemű áremelkedést érzékeltek, a következő 12 hónapra vonatkozó inflációs várakozásaik pedig ennél is nagyobb mértékben erősödtek.

Emellett a munkanélküliség emelkedésére számítottak. A lakosság vásárlási kedve az előző hónapokhoz hasonló volt, de a következő 12 hónapban jelentős csökkenést vártak. Ezzel párhuzamosan lényegesen tovább mérséklődött azok aránya, akik szerint kedvező az alkalom a megtakarításra.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!