Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Változik a kötelező biztosítás rendszere?

2003.12.01. 14:14
Magyarországon alacsony a biztosítási lefedettség, a casco-biztosítások aránya nem éri el a húsz százalékot, a mezőgazdasági biztosításoké pedig ez alatt van - mondta az Indra Biztosítottak Országos Érdekvédő Közhasznú Egyesületének ügyvezető elnöke.
Az Indra Biztosítottak Országos Érdekvédő Közhasznú Egyesületének ügyvezető elnöke szerint fesztült a viszony a biztosítók és a biztosítottak között. Ebben azonban nemcsak a biztosítók a hibásak, mivel a biztosítottak gyakran nem ismerik a saját szerződésüket, hiszen aláírás előtt nem olvassák el azt. Ugyanakkor az is igaz, hogy a szerződések bonyolultak, s vannak benne megtévesztő szövegrészek is - tette hozzá Pintér György.

Az ügyvezető elnök a tíz évvel ezelőtt alakult egyesületről elmondta, hogy alapvető célja a biztosítási kultúra elterjesztése és növelése, illetve a károsultak érdekvédelmének ellátása.

Változzon meg a bonus-malus rendszer

Pintér György példaként elmondta, hogy Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletét arra kérték, hogy kezdeményezze a kötelező gépjárműfelelősség-biztosítás bonus-malus rendszerének megváltoztatását. A jelenlegi szabályozás szerint ugyanis, ha valaki az autója eladását követően egy éven belül nem vásárol új gépkocsit, elveszíti a bonus-malus besorolását, s az A0-s kategóriába tér vissza.

Pintér szerint ez a bonuszosokkal szemben igazságtalan, mivel ők már bizonyították, hogy betartják a közlekedési szabályokat, és nem okoznak másoknak kárt. A malus-osokkal szemben viszont igazságtalanul előnyös, mivel a rendszer nem veszi figyelembe, hogy ők milyen károkat okoztak másoknak. Éppen ezért a javaslatukban az szerepel, hogy mind a bonuszosok, mind a malus-osok tartsák meg egy éven túl is a besorolásukat akkor is, ha nem vásárolnak új gépkocsit.

Ezzel kapcsolatban az elnök elmondta: a PSZÁF egyetértett a javaslatukkal, ám egy kicsit lassúnak tartják ügyintézésüket, mivel eddig nem történt elmozdulás ebben az ügyben.

Fontolgatják egy vizsgálat beindítását azzal kapcsolatban, hogy a biztosítók a kötelező gépjárműfelelősség-biztosítás esetében nem haladják-e meg az átlagos emelési maximumot.

Peren kívül egyezkednek

Pintér György kritizálta, hogy a lakásbiztosítások esetében a biztosítók csak limitált kárösszeget hajlandók kifizetni, s azt is szóvá tette, hogy az elmúlt években a biztosítók által fizetett járadékok jórészt elértéktelenedtek. Ezzel összefüggésben elmondta, hogy számításai szerint 1991 óta az infláció éves szinten átlagosan 12-14 százalék volt, miközben a biztosítók évi járadékemelése csak négy százalékot ért el.

Az elnök elmondta, hogy a fogyasztóvédelmi törvény által létrehozott békéltető testületnél egy károsult már ezer forint illetékért is kérhet tárgyalási napot ügyében. S bár jóllehet a békéltető testület döntése ajánlott jellegű, így jogilag nem végrehajtható, a biztosítók többnyire tartanak arról, hogy nyilvánosságra hozzák az ügyet, s ezért nagyobb a megegyezési készségük. Az elnök elmondta, hogy az Indrához évente mintegy ötszáz esetben fordulnak, ám a panaszok harminc százaléka nem megalapozott.

Az egyesület által indított polgári perek közül eddig egyet sem vesztettek el, igaz elsősorban arra törekednek, hogy peren kívül megegyezzenek a biztosítókkal.