Auguszta
-3 °C
2 °C

Nem kötelező a csere

2005.12.14. 12:00
Kapcsolódó cikkek (1)
A karácsony előtt ellenőrzött üzletek kétharmadánál találtak valamilyen hibát a fogyasztóvédők. Az ünnepi bevásárlások alatti ellenőrzések alatt az akciós árak érvényesülését, a termékek tájékoztatóit, a használati útmutatókat és a jótállási jegyek meglétét vizsgálták.
A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség a karácsony előtt bevásárlások alatt nagyszabású ellenőrzést tartott a főbb bevásárlóközpontokban, piacokon, áruházláncokban. A vizsgált 315 üzletből 127-ben találtak kifogásolni valót, ez az üzletek több mint egyharmada. Eddig összesen 12 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot szabtak ki, 5,7 millió forint minőségvédelmi bírságot, 520 ezer forint szabálysértési bírságot.

Sok hiba

Az ellenőrzött 131 élelmiszert árusító kereskedelmi egységek 80 százalékában tapasztaltak jogszabálysértést a felügyelők. A legtöbb hiba a jelöléseknél van: például nincsen magyar felirat a termékeken, értelmezhetetlen a fogyaszthatósági idő, hiányosan tüntették fel a gyártó nevét, a származási helyet. Előfordul, hogy olyan tulajdonságokat tüntetnek fel a jelölésben, mely más élelmiszereknek is tulajdonsága, de azt ott nem jelölik (pl. gyümölcsleveknél a tartósítószer-mentesség).

A vegyipari termékeknél valamivel jobb volt az arány, itt 53 százalékuknál derültek ki jogszabálysértések. A csillagszórókat a legtöbb esetben használati utasítás, kategóriába sorolás, tűzveszélyességi osztályba sorolás és gyártási/felhasználási idő megjelölése nélkül forgalmazták.

Nem kötelező cserélni

A műszaki üzleteknél 101-ből 69-ben kellett jogszabálysértés miatt intézkedni. A kisebb üzletekben gyakori hiba volt, hogy nem tudták megfelelően igazolni az áru eredetét. A karácsonyi égőknél sokszor semmilyen termékazonosítót nem tesznek. A lámpáknál 31-ből 27-nél derült ki, hogy nem biztonságos a használatuk.

Vásárlásnál figyelni kell, hogy adnak-e jótállást az adott termékre. Egyes tartós fogyasztási cikkeknél ez kötelező, de a legújabb szabályozások szerint sokkal kevesebb termékre kell jótállást vállalni. Kikerülnek például ebből a körből a kenyérpirító, kenyérsütő. Arról sem árt meggyőződni, hogy van-e olyan szerviz, ahol el tudják végezni a javításokat.

Cserénél azt kell tudni, hogy nem köteles az üzlet visszacserélni az ajándékot, erre azonban érdemes írásbeli ígéretet kérni. Hálózatról üzemeltethető termék csak szaküzletben forgalmazható, piacon tilos ilyet árulni.