Sára, Márió
-6 °C
2 °C

Már most sok a probléma a vendéglátó egységekkel

2004.07.06. 12:19
Az idei ellenőrzések legnagyobb problémáját a vásárlói megkárosítások okozták. A vendéglátók rendszeresen adnak narancslé helyett narancsitalt, illetve pálinka helyett "barack ízesítésű szeszesitalt".
A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség június eleje óta vizsgálja az idegenforgalmi főszezon ideje alatt a vendéglátóipari egységeket. Az ellenőrzések során kiemelt figyelmet fordítanak az élelmiszerbiztonsági szempontok teljesülésére, de hasonló hangsúlyt kapott az árfeltüntetések ellenőrzése és a vásárlói megkárosítások elleni fellépés is - tájékoztatta az Indexet Siklósi Máté, a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség helyettes szóvivője.

A vizsgálat megkezdése óta eltelt egy hónapban már több mint ezer vendéglátóipari egységet ellenőriztek, ezek között 60-90 százalékos volt a kifogásolási arány. A vizsgálat az egész országra kiterjed, abban egyszerre több megyei felügyelőség ellenőrein kívül a Főfelügyelőség szakemberei is részt vesznek. Koncentrált ellenőrzéseket tartanak, melynek során rövid, két-három napos akciók keretében közel száz, egy körzetben található üzlet működését vizsgálnak.

Narancsital narancslé helyett

A fogyasztóvédők június eleje óta a korábbinál is magasabb számú próbavásárlást végeznek, ami azt jelenti, hogy egyszerű vásárlóként kezdik meg az ellenőrzést, s csak a próbafogyasztás után, a számla rendezését követően fedik fel kilétüket. Így szembesülhetnek azokkal a valós problémákkal is, melyektől a mindennapi vásárlók szenvednek - így akár a külföldiek is - hiszen több esetben idegen nyelven adják le a rendelést. A számla kiegyenlítését követően a fogyasztóvédők az üzlet élelmiszerbiztonsági hátterét is megvizsgálják.

Az idei ellenőrzések legnagyobb problémáját a vásárlói megkárosítások okozták. Nagyon sok esetben tapasztalták a szakemberek, hogy az itallapon feltüntetett narancslé helyett narancsnektárral, vagy narancsitallal szolgálták ki őket. A gyümölcslé gyümölcstartalmának 100 százalékosnak kell lennie, míg a gyümölcsnektár esetében ez 25 százalék felett, a gyümölcsitalnál 25 százalék alatt van - hangsúlyozta Siklósi Máté. A vásárlói megkárosítások így egy esetben akár a 100 forintot is elérhetik.

Hasonló a helyzet az égetett szeszesitalok esetében, hiszen a legutóbbi szabályozások következtében már nem lehet az aromák és színezékek felhasználásával készült mezőgazdasági eredetű etilalkoholt sem rumnak, sem brandynek nevezni, de ugyanígy tiltott az adott termékre alkalmazott whisky vagy pálinka elnevezés is. Mégis sok esetben fordul elő, hogy az itallapon kínált pálinka valójában csak barack ízesítésű szeszesital. A vendéglátósok védekezése szerint nem ismerik, nem tudják a különbséget, holott árban, illetve a címke tartalmában is jelentős különbségek fedezhetőek fel.

Élelmiszerbiztonsági hiányosságok

A korábbiakhoz hasonlóan, idén is sok probléma van az élelmiszerbiztonsági feltételek teljesülése terén. A szakosított hűtőtárolás ellenőrzése során - a korábbi évekhez hasonlatosan - idén is sok jellemző problémát tártak fel, több egységben továbbra sem veszik tudomásul, hogy például a nyers hús és sajt egy légérben való tárolása miatt komoly fertőzések léphetnek fel ezek elfogyasztása esetén.

Több cukrászdában árusítottak lejárt fogyaszthatóságú süteményeket, de komoly rendellenességeket fedeztek fel a fagylaltok forgalmazásánál is. Többször fény derült arra, hogy a kereskedők nem, vagy hiányosan vezetik a fagylaltkönyvet vagy a fagylaltforgalmi naplót.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!