Anna, Anikó, Panka
19 °C
35 °C

Indul a földosztás

2004.03.17. 09:53
Nem volt megalapozatlan, sőt, hosszas előkészítő munka, több előzetes konzultáció alapján áll a miniszterelnök bejelentése a földosztásról, az erről szóló előterjesztést csütörtökön tárgyalja a kormány - mondta Benedek Fülöp, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) közigazgatási államtitkára.
Hosszas előkészítő munka előzte meg a miniszterelnök múlt heti kijelentését a földosztásról - állítja a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium közigazgatási államtitkára. A Nemzeti Földalap - amely a kiosztás alapja lenne - jelenleg 1,4 millió hektárnyi állami földterületet kezel, ebből 800 ezer hektár pedig egyéb művelési ágba tartozik, az állami földterületből mintegy 500 ezer hektárnyi van haszonbérben.

Nehéz helyzet

Életjáradék fejében mintegy tízezer hektár föld került állami tulajdonba, ilyen nagyságú terület tulajdonváltozása egy korábbi átlagos évi földforgalomnak felel meg. További felajánlások is várhatók, így tehát van alapja, hogy a nehéz helyzetben élő magyar agrárgazdálkodók hosszabb távú haszonbérlethez, esetleg vásárlással tulajdonjoghoz jussanak. Ágazati szakértők szerint az állami földjuttatás vagy hosszabb távú haszonbérletbe adás elősegítésére elképzelhető valamiféle kedvezmény, erről azonban egyelőre korainak tartották találgatni.

Az agrártárca sajtóosztályán felhívták a figyelmet arra, hogy az EU agrágtámogatásainak igényléséhez a gazdálkodóknak be kell jelenteniük az érintett területeket. Emlékeztettek arra, hogy Magyarország a koppenhágai megállapodás alapján az egyszerűsített területalapú kifizetési rendszert választotta az uniós agrágtámogatások működtetésére. Ebben a rendszerben támogatásra jogosultak a szántóföldi vetések, a takarmányterületek, a gyepterületek, valamint a szőlő- és gyümölcsültetvények tulajdonosai. A szubvencióhoz azonban a jogosult területeket - amennyiben ezt még nem tették meg - be kell jelenteni az ügyfélblokk-nyilvántartásba.

Támogatás lényegében minden egy hektárral nagyobb üzem (szőlő- és gyümölcsültetvény esetén 0,3 hektár) és 0,3 hektárnál nagyobb parcella után fizethető, mértéke hektáronként 15-17 ezer forint. A támogatás igénylésének kizárólagos hivatkozási alapja a Mezőgazdasági Parcella Azonosító Rendszer.