Auguszta
-3 °C
2 °C

Kígyózó sorok a földhivatalnál

2003.12.12. 14:30
Kormányellenes hangulat, egymás lábát taposó emberek a Fővárosi Kerületek Földhivatala előtt, az irodákban kezek alatt égő munka. Mire kiderült, hogy nem péntek a határideje az adásvételi szerződések földhivatali beadásának, már tömött sorokban álltak az emberek.
"A jóléti rendelkezések újabb hatását látja itt" - mondja a kígyózó sorra mutatva a földhivatal biztonsági szolgálatának embere, és egyben meg is tagadja a további nyilatkozatot. Van dolga bőven, az egyre hosszabb és kuszább sor kezelése a tömegoszlatásban és -terelésben jártasabb rendőri erőknek is okozna némi erőfeszítést.

Őrültek háza

Tekintse meg képeinket!
Nem sokkal tizenegy óra előtt átverekedjük magunkat a spontán kormányellenes tüntetésen, és a Fővárosi Kerületek Földhivatalának vezetőjét irodájában lepjük meg. "Őrültekháza van" fogad a hivatalvezető, aki miközben folyamatosan csörgő telefonján beszél, elmondja, hogy a hivatal aktuális értesülése szerint azok a szerződések nem esnek az új rendelkezések hatálya alá, amiket még ma (2003. december 12-i dátummal) befogadnak a földhivatalok. "Ezért van az, hogy a sorban állók fele üres kézzel toporog, mert fogja a helyet, míg a hozzátartozók igyekeznek tető alá hozni egy szerződést az ügyvédeknél." Pálfalvi István nyomatékosan felhívja a figyelmet arra, hogy aki ma éjfélig tértivevénnyel postára adja az illetékes földhivatal címére a szerződéseket a csatolt kérelemmel, akkor az is mai beérkezésnek számít - azaz felesleges a földhivatalnál sorban állni. "De az is lehet, hogy megváltoztatják a határidőt, de ezt most még nem lehet tudni."

Büntetnek

Az épület folyosóin, az udvaron tömörülő emberek egyre feszültebbek, a helyzet fokozódik, emelt hangú megmondóemberek tesznek megjegyzéseket egymásra, az előző és a jelenlegi kormányra, van aki a biztonsági őröket próbálja erélyesebb fellépésre buzdítani. "Kormányunk karácsonyi meglepetése miatt állok most sorba" - válaszol érdeklődésünkre P. Miklós, aki vidékről várja az adásvételi szerződés megérkezését, amit feltehetően a hivatal udvarán írnak majd alá. "Csak azt nem értem, hogy mi szükség van ilyen helyzetek teremtésére? És mi van az esélyegyenlőséggel? Aki még nem kapott eddig kedvezményes hitelt, azt miért büntetik most?"

Klikk a képre!
A lassan eleredő esőben megszaporodnak a szitkok és indulatszavak. "Nézzen végig a soron, csupa fiatal áll itt, senki nem befektetési céllal akar ingatlanhoz jutni, a többség az első lakását próbálja most megszerezni. Most velük akarnak kitolni? Ez felháborító." A neve elhallgatását kérő felindult fiatalasszony szintén kész szerződés nélkül áll sorban, mint az a férfi, aki csak annyit mond megérkező társának: "Gyere verekedni."

Pont a vessző-vita végén

Csák Csongor, a Pénzügyminisztérium szóvivője ma kora délután pontot tett a "vessző-vita" végére. Kiderült, hogy nem péntek a határideje az adásvételi szerződések földhivatali beadásának, hanem elegendő, ha ezek december 22-ig eljutnak a földhivatalokba. Arra azonban figyelni kell, hogy az adásvételi szerződéseket legkésőbb ma alá kell írni - figyelmeztet Csák.